друкувати


Американська спецслужба вміє влізти у комп’ютер, що не під’єднаний до мережі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-01-16 12:30:59

Агентство національної безпеки (АНБ) США має технологічні можливості стежити за комп'ютерами, які не мають зв'язку з мережею Інтернет.

Технологія використовує радіохвилі, які передаються через вставлені у комп'ютери пристрої, пише у середу з посиланням на документи АНБ сайт американської газети The New York Times.

"У той час як більшість програм ставляться через комп'ютерні мережі, АНБ все частіше використовує секретну технологію, яка дозволяє агентству отримувати доступ та змінювати дані на комп'ютерах, навіть якщо вони не підключені до мережі Інтернет", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цією технологією АНБ послуговується з 2008 року. В ній використовується канали радіохвиль, які передаються через крихітні плати та флеш-карти, попередньо непомітно вставлені у комп'ютер. У більшості випадків ці пристрої стеження має фізично поставити спецагент, виробник чи недолугий користувач.

Як пише New York Times, серед найбільших цілей США з використанням технології стеження offline - китайська армія, російські військові мережі, мексиканська поліція та наркокартелі, а також торгові інститути ЄС та партнери США у протидії тероризму (Саудівська Аравія, Індія, Пакистан).

Разом з тим, АНБ заперечує стеження з комерційною метою або на користь американських компаній. За словами речниці агенції, АНБ діє тільки проти "достовірних об'єктів зовнішньої розвідки" та на запит розвідвідомств.

The New York Times також повідомляє, що загалом АНБ поставило спеціальні програми для стеження як з радіо, так із Інтернет-технологіями на близько 100 тис. комп'ютерів по всьому світу. Це дає агентству можливість не тільки стежити за пристроями, а й робити на них кібератаки.

Джерело: Експрес онлайн