друкувати


Коломийська ОДПІ: Річний перерахунок ПДФО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-01-15 01:30:59

Річний перерахунок податку на доходи з фізичних осіб полягає в уточненні (повторній перевірці) сум нарахованих платнику податку протягом певного календарного періоду доходів у вигляді заробітної плати окремо за кожний місяць такого періоду та наданих податкових соціальних пільг.

При цьому перевіряється правильність застосування ПСП та ставок ПДФО ( 15 або 17 %) в розрізі кожного місяця.

У перерахунку беруть участь лише доходи, нараховані платнику податку у вигляді заробітної плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму. Для перерахунку роботодавець, повинен брати заробітну плату за відпрацьований час (оклади, надбавки, доплати тощо), премії, відпускні, матеріальну допомогу систематичного характеру, допомогу по тимчасовій непрацездатності та лікарняні.

При перерахунку може виникнути недоплата або переплата. В разі недоплати ПДФО сума такої недоплати утримується роботодавцем за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу працівника за відповідний місяць після його оподаткування, а в разі недостатності суми такого доходу - за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців до повного погашення суми такої недоплати. В разі виявлення переплати з ПДФО необхідно зменшити суму нарахованого податкового зобов'язання працівника за відповідний місяць (місяць проведення перерахунку), а при недостатності такої суми зменшити суму податкових зобов'язань наступних податкових періодів, до повного повернення суми такої переплати.

За підсумками перерахунку Податковий розрахунок за формою № 1ДФ заповнюється наступним чином:

- у графах 3 і 3а проставляється сума нарахованого та виплаченого доходу за відповідний звітний період (4 квартал 2013 року);

- у графах 4 і 4а проставляється сума ПДФО з урахуванням суми недоплати/ переплати. Тобто на суму виявленої недоплати з ПДФО збільшують показники граф 4 і 4а, а на суму надміру утриманого ПДФО - зменшують показники цих же граф.

Перерахунок по звільненим працівникам не проводиться, оскільки він повинен бути проведений під час звільнення.

Джерело: Прес-служба Коломийської ОДПІ