друкувати


Після здешевлення перед виборами, комуналка пізніше може ще більше подорожчати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-01-14 10:30:07

Кабінет міністрів України збирається зменшити вартість комунальних послуг в Україні.

Зокрема, уряд вже рекомендував Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг, а також місцевим органам самоврядування з 1 січня 2014 року переглянути тарифи на теплову енергію та гаряче водопостачання з урахуванням нових цін на газ

В Кабміні вважають, що через зменшення ціни на російський газ з 400 до 268,5 доларів за 1 тис куб м українці повинні платити менше за комунальні послуги.

 

Політичний аспект

Цікаво, що левова частка опитаних експертів не бачить взаємозв'язку між здешевленням російського газу та собівартістю тарифів для населення.

"Економічно обґрунтованого фактора для зниження тарифів немає. Є політичний: на жаль, житлово-комунальна галузь в Україні є заручником політичних ігор. Бажаючи догодити населенню, влада йде на зниження і без того збиткових тарифів", - вважає експерт з питань ЖКГ Аліна Шапченко.

"Немає можливості знизити тарифи, зараз може йти мова лише про те, щоб їх не підвищувати, або знизити для деяких категорій населення", - впевнений політолог Володимир Фесенко.

"Тарифи ЖКГ - це те, що стосується всіх українців. Природно, що цим у своїх цілях намагаються маніпулювати політики. Ближче до виборів ця тема знову оживає", - погоджується у розмові з ТСН.ua політолог Костянтин Довгий.

Експерт звертає увагу на зростаючу останнім часом активність навколо ЖКГ. Так, наприклад, Кабінет міністрів на засіданні 9 січня схвалив законопроект, що дозволяє українцям реструктуризувати свою заборгованість за комунальні послуги, яка утворилася у них за станом на 1 січня 2013 року.

"Передвиборчий популізм, злочин перед "комунальниками" та перед бюджетом!" - лаконічно коментує цій крок екс-міністр питань ЖКГ Олексій Кучеренко на своїй сторінці в соцмережі.

З ним погоджується Павло Розенко, колишній заступник міністра соціальної політики.

"Розмови про зниження тарифів на послуги ЖКГ для населення - суто політика. Бо Україна не отримала довгострокової знижки на російський газ, вартість газу буде переглядатися кожен квартал, і якою вона буде - ніхто не може спрогнозувати. А тому неможливо формувати тариф на комунальні послуги, бо невідомо, які цифри в нього закладати", - переконаний Розенко.

Не на користь чиновників з Кабміну говорять і економічні розрахунки в профільному відомстві. "При розрахунку тарифів на теплову енергію, що використовується для потреб населення, використовується вартість природного газу українського видобутку", - заявив на днях Валерий Саратов, голова Нацкомпослуг.

Він також повідомив, що, враховуючи ПДВ, тис. кубометрів такого газу коштує 1,3 тис гривень. "Як бачите, вартість російського газу по 2448 грн/тис куб м, яку встановила НКРЕ, вище за ту, що використовується зараз... Тому у комісії зараз відсутні підстави для перегляду тарифів на теплову енергію для населення", - резюмував голова Нацкомпослуг.

 

Небезпечна гра

Тим не менш, експерти допускають думку, що тарифи можуть бути переглянуті. Але мова в такому випадку піде про збільшення дотування галузі ЖКГ, тобто тарифи дійсно знизять, а підприємствам теплокомуненерго доплачуватимуть за різницю між реальною собівартістю виробленої послуги та існуючим тарифом на цю послугу для населення. Це, відповідно, призведе до більшого навантаження на держбюджет.

Нагадаємо, за словами віце-прем'єра Юрія Бойка, зниження ціни на російський газ дасть можливість заощадити для держбюджету приблизно 12 мільярдів гривень. Також завдяки змінам в газовому контракті з 1 січня в середньому на 22-25% повинні знизитися тарифи на опалення установ бюджетної сфери. За розрахунками Нацкомпослуг, це дозволить заощадити протягом 2014 близько 2 млрд грн, приблизно 1,5 млрд грн - гроші місцевих бюджетів.

У сукупності цих коштів може вистачити на підтримку ЖКГ. Однак навряд чи така підтримка триватиме довше, ніж передвиборча кампанія. Адже вже на даний момент заборгованість за спожитий природний газ підприємств комунальної теплоенергетики та житлово-комунального господарства перевищила 20 млрд грн.

"Є така хвороба – шопоманія! Здається, що у деяких керівників зараз почалася ця хвороба, головокружіння від отримання 15-мільярдного кредиту. Так, при таких планах, вони ці гроші потратять раніше, ніж почнеться передвиборча кампанія", - іронізує Володимир Фесенко.

Крім того, після переглядання тарифів, вважають експерти, владі знову прийдеться вдаватися до непопулярних заходів - знову підвищувати тарифи, але вже на відсоток набагато вище за той, що був знижений.

"Як тільки політик отримує заповітну посаду, він відразу ж забуває про передвиборчі гасла - переглянути тарифи. Не тому, що у нього погана пам'ять, а тому що йому доводиться стикатися один на один з реальними проблемами ЖКГ - а там дійсно проблеми. Жоден мер не захоче повторення аварії подібної до тієї, яка сталася в Алчевську", - переконаний Довгий

А ситуація дійсно може повторитися. Зношеність інженерних мереж у деяких містах досягає 70%, котельні працюють з низьким ККД, тепловтрати перевищують 30%.

Серйозної модернізації мережі не бачили з початку свого будування. Точкові аварії вже відбуваються. У Мінрегіонбуді якось підрахували: на приведення в порядок галузі ЖКГ необхідно близько 100 млрд гривень. Без істотних фінансових вливань система ЖКГ скоро зовсім вийде з ладу.

Джерело: ТСН