друкувати


Студенти винайшли пристрій, який не дасть заснути за кермом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-01-04 09:30:42

Засипання невчасно, у кращому випадку, може змусити людину відчувати себе ніяково, а в гіршому - виявитися небезпечним для здоров'я або навіть коштувати життя.

Наразі група студентів створила пристрій, який відстежує пильність людини протягом довгого часу і "підштовхує" її, коли вона готова заснути. Пристрій, за словами творців, може допомогти зменшити кількість дорожньо-транспортних пригод, якщо його будуть носити водії.

Гаджет називається "Віго", і, як стверджують його творці, є першим портативним пристроєм, що відстежує пильність і сигналізує, коли водій близький до того, щоб заснути. Крім того, пристрій здатний давати рекомендації про те, коли слід зробити перерву. Персональний пристрій відстежує закономірності в морганні та рухах, щоб попередити власника гаджета в режимі реального часу про те, коли він починає засинати.

Творці пристрою вважають, що він може бути використаний для підтримки людей під час довгих робочих зустрічей, і, що більш важливо, на дорозі. Майже 20% аварій на головних дорогах у Великій Британії пов'язані зі сном, 40% з яких пов'язані з комерційними автомобілями, згідно зі статистикою дорожньої поліції.

ДТП, причиною яких став сон водія, найчастіше відбуваються в ранні години і після обіду. Аварії, спричинені цією причиною, найчастіше призводять до смертельних випадків або серйозних травм, тому будь-який пристрій, який може допомогти людям контролювати себе, потенційно може врятувати їм життя.

"Ідея проста. Хоча ваш мозок може обдурити вас і змусити думати, що ви досить бадьорі, щоб продовжувати займатися повсякденною діяльністю, організм не може приховати втому, - кажуть творці "Віго" з Університету Пенсільванії (США). - Оснащений інфрачервоним сенсором, акселерометром і розумним алгоритмом, "Віго" знає, що ви починаєте засипати, перш ніж зробити це".

У середньому, на те щоб моргнути, потрібно 1/5 секунди, але настільки незначний проміжок часу може багато розповісти пристрою про стан власника. "Віго" розглядає 20 параметрів у морганні та спостерігає, як змінюються змінні. Ці дані, в поєднанні з інформацією про діяльність людини, про рухи голови, дозволяють пристрою виміряти активність людини, і зрозуміти, коли вона близька до того, щоб заснути. Людина може бути попереджена за допомогою вібрації, світлового сигналу або заздалегідь обраної пісні.

Гаджет починає реєструвати дані про пильність власника з того моменту, коли він надітий і припиняє, коли буде знятий. Пристрій, що має вагу лише 20 грамів, з'єднується зі смартфоном під управлінням iOS або Android, що підтримує Bluetooth 4.0. Крім своєї основної функції пристрій також здатний замінити стандартну Bluetooth-гарнітуру.

Випускники, які створили алгоритм і прототип пристрою, щоб не засипати на лекціях, займалися створенням пристрою в Шеньчжень (Китай), протягом останніх декількох місяців, і наразі збирають кошти на Kickstarter, щоб почати виробництво гаджета. Гаджет доступний в чорному і білому виконанні. Його вже можна придбати на Kickstarter за ціною $79. Після запуску масового виробництва роздрібна ціна, як очікується, складе $119.

Джерело: Освітній портал