друкувати


Ухвала Івано-Франківського окружного адміністративного суду про визнання незаконним та скасування рішення Коломийської районної ради

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-01-02 01:30:53

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 30.12.2013 року справа № 809/ 4097/13-а "Про забезпечення позову" за позовом Коломийської районної державної адміністрації Івано-Франківської області до Коломийської районної ради Івано-Франківської області про визнання незаконним та скасування рішення Коломийської районної ради від 11.12.2013 року за №492-ХХІ/13 "Про втрату чинності рішення Коломийської районної ради щодо делегування повноважень районній державній адміністрації та створення у складі виконавчого апарату Коломийської районної ради виконавчого комітету", -

Встановлено:

20.12.2013 року Коломийська районна державна адміністрація Івано-Франківської області (надалі - позивач) звернувся до суду з адміністративним позовом до Коломийської районної ради (надалі - відповідач) про визнання незаконним та скасування рішення Коломийської районної ради від 11.12.2013 року за №492-ХХІ/13 "Про втрату чинності рішення Коломийської районної ради щодо делегування повноважень районній державній адміністрації та створення у складі виконавчого апарату Коломийської районної ради виконавчого комітету".

Ухвалою суду від 24.12.2013 року за даним позовом відкрито провадження в адміністративній справі №809/4097/13-а та призначено її до судового розгляду.

27.12.2013 року позивач на підставі статті 117 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України) звернувся до суду з клопотанням про забезпечення адміністративного позову шляхом зупинення дії оскаржуваного рішення Коломийської районної ради.

Клопотання про забезпечення позову мотивоване тим, що рішення Коломийської районної ради від 11.12.2013 року за №492-ХХІ/13 "Про втрату чинності рішення Коломийської районної ради щодо делегування повноважень районній державній адміністрації та створення у складі виконавчого апарату Коломийської районної ради виконавчого комітету" має очевидні ознаки протиправності, оскільки прийняте всупереч Конституції України та Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Крім того, оскаржуване рішення завдає шкоди інтересам позивача, може призвести до негативних наслідків, в тому числі фінансового характеру, як для Коломийської райдержадміністрації так і для районної ради, оскільки остання не наділена достатніми фінансовими ресурсами для реалізації повноважень, взятих на себе цим рішенням. Також, відкликання від райдержадміністрації делегованих повноважень на невизначений час призведе до порушення балансу економічного і соціального розвитку Коломийського району, завдасть шкоди правам, свободам та інтересам жителів району. При цьому, без вжиття заходів забезпечення позову, усунути негативні наслідки буде неможливо або для цього необхідно буде докласти значних засиль та витрат.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав клопотання про забезпечення позову в повному обсязі з підстав, зазначених у ньому та просив його задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з'явився, хоча був належно повідомлений про дату, час і місце судового розгляду, що підтверджується факсимільним повідомленням, яке наявне в матеріалах адміністративної справи.

За таких обставин, відповідно до норм частини 3 статті 118 КАС України суд розглянув клопотання про забезпечення адміністративного позову без участі представника відповідача.

Розглянувши клопотання про забезпечення адміністративного позову, заслухавши пояснення представника позивача, вивчивши матеріали адміністративної справи, суд установив наступне.

11 грудня 2013 року Коломийською районною радою прийняте рішення за №492-ХХІ/13 "Про втрату чинності рішення Коломийської районної ради щодо делегування повноважень районній державній адміністрації та створення у складі виконавчого апарату Коломийської районної ради виконавчого комітету".

Вказане рішення прийняте двадцять першою сесією шостого демократичного скликання та викладене в наступній редакції:

"1. Висловити від імені територіальних громад району недовіру Коломийській районній державній адміністрації та вважати існування такої інституції недоцільним, а структуру влади, яка передбачає адміністрації на місцях, такою, що підлягає ліквідації.

2. Визнати таким, що втратив чинність п. 2 рішення районної ради від 06.06.2013 року №411-ХУ/13 "Про управління об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ району".

3. Доручити постійним комісіям та виконавчому апарату Коломийської районної ради до 31 грудня 2013 року виконувати повноваження, визначені статтею 44 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

4. Створити у складі виконавчого апарату Коломийської районної ради виконавчий комітет, якому доручити з 1 січня 2014 року виконувати повноваження, передбачені статтею 44 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

5. Виконавчому апарату районної ради до 1 січня 2014 року підготувати проект рішення "Про структуру та чисельність виконавчого апарату та управління районної ради" та проект положення про виконавчий комітет виконавчого апарату Коломийської районної ради.

6. Доручити постійній комісії районної ради з питань бюджету, фінансів та податків та виконавчому апарату районної ради передбачити у проекті районного бюджету на 2014 рік кошти, необхідні для виконання повноважень, передбачених статтею 44 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

7. Звернутися до Верховної Ради України з вимогою здійснити на законодавчому рівні реформування системи місцевого самоврядування, передбачивши утворення виконавчих органів обласних та районних рад.

8. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника районної ради

Михайла Угорського."

Надаючи правову оцінку обґрунтованості заявленого клопотання, суд зазначає, що інститут забезпечення адміністративного позову регламентовано статтями 117, 118 КАС України, які встановлюють підстави для вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, а також способи забезпечення позову в адміністративному процесі. Наявність такого інституту є однією з гарантій виконання постанови адміністративного суду і спрямована на дотримання норми щодо обов'язковості до виконання судових рішень, встановленої статтею 124 Конституції України та статтею 14 КАС України.

Забезпечення адміністративного позову - це вжиття судом, у провадженні якого перебуває справа, до вирішення адміністративної справи визначених законом заходів щодо створення можливості реального виконання у майбутньому постанови суду.

Згідно частини 1 статті 117 КАС України, суд за клопотанням позивача або з власної ініціативи може постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

При вирішенні заявленого клопотання, суд виходить із наступного законодавчого регулювання діяльності органів місцевого самоврядування та органів державної виконавчої влади.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 140 Конституції України передбачено, що місцеве самоврядування є правом територіальної громади вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції України та законів України. Органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст є районні ради. Повноваження територіальної громади та органів місцевого самоврядування передбачені нормами статей 143 та 144 Конституції України.

Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" від 21.05.1997 року за №280/97-ВР, із змінами та доповненнями (надалі - Закон №280/97-ВР) відповідно до Конституції України визначає систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Статтею 43 Закону №280/97-ВР встановлено повноваження районної ради. Так, відповідно до підпункту 27 частини 1 статті 43 Закону №280/97-ВР районна рада делегує районній державній адміністрації повноваження, установлені статтею 44 вказаного Закону.

У відповідності до вимог статті 1 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" від 09.04.1999 року за №586-ХІУ, із змінами та доповненнями (надалі - Закон №586-ХІУ), виконавчу владу на території відповідного району в межах своїх повноважень здійснюють районні державні адміністрації, а також реалізують повноваження, що делеговані їм відповідною радою.

Згідно з вимогами статей 14, 34 Закону №586-ХІУ місцеві державні адміністрації здійснюють повноваження місцевого самоврядування, делеговані їм відповідними радами. Для здійснення цих повноважень передбачено також передачу їм необхідних для цього фінансових, матеріально-технічних та інших ресурсів.

Повноваження місцевих державних адміністрацій встановлені главами 1 та 2 розділу III Закону №586-ХІУ "Компетенція місцевих державних адміністрацій".

Положеннями статті 29 Закону №586-ХІУ установлено, що місцеві державні адміністрації здійснюють повноваження, делеговані їм обласними і районними радами відповідно до Конституції України в обсягах і межах, передбачених статтею 44 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

При цьому, Законом №280/97-ВР не передбачено можливості припинення дії рішення про делегування повноважень місцевим адміністраціям шляхом його скасування або визнання нечинним.

У розділі 5 Закону №280/97-ВР визначено порядок формування, організація роботи органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Зокрема, статтею 58 Закону №280/97-ВР установлено, що здійснення повноважень, наданих районним та обласним радам Конституцією та законами України забезпечує

виконавчий апарат, який здійснює організаційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності ради, їх органів, депутатів, сприяє здійсненню відповідною радою взаємодії і зв'язків з територіальними громадами, місцевими органами виконавчої влади, органами та посадовими особами місцевого самоврядування.

Повноважень щодо створення в структурі районних рад виконавчих комітетів жодною нормою вищенаведеного Закону та Конституції України не передбачено.

Таким чином, доводи позивача про те, що оскаржуване рішення Коломийської районної ради має очевидні ознаки протиправності є вагомими та обґрунтованими. При цьому, суд не дає оцінки самому рішенню та його відповідності нормам закону, оскільки це буде зроблено в судовому засіданні при розгляді справи по суті.

Окрім того, суд приймає до уваги доводи позивача про те, що оскаржуване рішення відповідача завдає шкоди його інтересам, може призвести до негативних наслідків, в тому числі фінансового характеру, як для Коломийської райдержадміністрації так і для районної ради. Оскільки остання не наділена достатніми фінансовими ресурсами для реалізації повноважень взятих на себе цим рішенням. Також, суд погоджується, що відкликання від райдержадміністрації делегованих повноважень на невизначений час призведе до порушення балансу економічного і соціального розвитку Коломийського району, завдасть шкоди правам, свободам та інтересам жителів району. При цьому, без вжиття заходів забезпечення позову, усунути негативні наслідки буде неможливо або для цього необхідно буде докласти значних засиль та витрат

Вказане стосується пунктів 2, 3, 4, 5 та 6 рішення Коломийської районної ради від 11.12.2013 року за №492-ХХІ/13.

Щодо пунктів 1, 7 та 8 оскаржуваного рішення відповідача, суд зазначає, що останні є відображенням власної громадської позиції колегіального органу територіальної громади району, вони носять декларативний характер, а отже не містять ознак нормативного правового акту що виключає підстави застосування до них заходів забезпечення адміністративного позову, визначених статтею 117 КАС України.

У відповідності до частини 3 статті 117 КАС України подання адміністративного позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб'єкта владних повноважень, але суд у порядку забезпечення адміністративного позову може відповідною ухвалою зупинити дію рішення суб'єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються. Ухвала негайно надсилається до суб'єкта владних повноважень, що прийняв рішення, та є обов'язковою для виконання.

Таким чином, враховуючи наведені норми закону та встановлені в судовому засіданні фактичні обставини, які обґрунтовують клопотання про забезпечення адміністративного позову в даній справі, суд дійшов висновку про те, що клопотання підлягає частковому задоволенню шляхом зупинення дії пунктів 2, 3, 4, 5 та 6 рішення Коломийської районної ради від 11.12 2013 року за №492-ХХІ/13 «Про втрату чинності рішення Коломийської районної ради щодо делегування повноважень районній державній адміністрації та створення у складі виконавчого апарату Коломийської районної ради виконавчого комітету».

Враховуючи наведене, керуючись статтями 117, 118, 158-160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання про забезпечення адміністративного позову задовольнити частково.

Зупинити дію пунктів 2, З, 4, 5 та 6 рішення Коломийської районної ради від 11.12.2013 року за №492-ХХІ/13 "Про втрату чинності рішення Коломийської районної ради щодо делегування повноважень районній державній адміністрації та створення у складі виконавчого апарату Коломийської районної ради виконавчого комітету", - до набрання законної сили судовим рішенням в даній справі.

В задоволенні решти клопотання - відмовити.

Копію цієї ухвали невідкладно надіслати на адресу сторін.

Ухвала може бути оскарженою в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 КАС України апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя /підпис/ Ю.О. Бобров

Джерело: Коломийська рда