друкувати


Дослідження: Суспільно-політична ситуація в Україні: грудень 2013

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-12-25 05:30:31

Згідно з результатами дослідження, проведеного у грудні 2013 року Центром соціальних та маркетингових досліджень "СОЦИС" та Соціологічною групою "Рейтинг", 49,1% опитаних проголосували б на референдумі за приєднання України до Європейського Союзу, проти проголосували б 29,6%.

Ще 21,3% - не визначились або не готові прийняти участь у такому референдумі. Серед тих хто визначився число прихильників ЄС становить 62,4 %.

Якби найближчим часом відбувався референдум щодо вступу України у Митний Союз, то 32,5% громадян України підтримали б такий союз, 41,9% - проголосували б проти. Ще 25,6% - не визначились або не готові прийняти участь у такому референдумі.

На питання вибору одного з двох основних векторів в зовнішній політиці України ("Уявіть, будь ласка, що зараз відбувається референдум з питання про те, куди вступати Україні  до Європейського Союзу чи до Митного Союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Який Ваш вибір?") респонденти відповіли наступним чином: 46,9% підтримали б вступ до ЄС, а 28,9% проголосували б за вступ до Митного Союзу. Ще 24,2%  не визначились або не готові прийняти участь у такому референдумі.

Після того, як у кінці листопада Україна не підписала Угоду про Асоціацію з ЄС ставлення до Президента України В.Януковича погіршилось у 45,7% опитаних. У свою чергу, серед 15,7% респондентів ставлення до Президента покращилось. Не змінилось ставлення у 36,4%. Ще 3,1% не визначились зі своєю відповіддю.

Лише 1,8% опитаних оцінюють нинішню політичну ситуацію в Україні як "стабільну". Водночас, 46,1% оцінюють як "напружену", а 49,4% - як "вибухонебезпечну".

Половина українців (49,7%) у разі значного погіршення умов життя готові вийти на вулицю з протестом. У свою чергу, 28,5% - готові терпіти матеріальні і інші труднощі, заради збереження порядку в країні. Ще 21,8% не визначились з своєю відповіддю на це запитання.

На думку більшості опитаних громадянська активність населення (Майдан) може вплинути на ситуацію, що склалася зараз в Україні. При цьому 41,3% вважають, що значною мірою і 29,8% - незначною мірою. Водночас, майже кожен п’ятий опитаний (18%) вважає, що громадянська активність населення зовсім не вплине на ситуацію в державі. Ще 11% - не визначилися з даного питання.

42% опитаних позитивно ставляться до того, що в Києві та в багатьох містах України після не підписання Договору про Асоціацію з ЄС люди вийшли на вулиці та організували мітинги. 35,6% опитаних мають негативне ставлення до цього, 15,4% - нейтрально. Ще 7% не визначились зі своєю відповіддю або їм байдуже до цього.

44,7% опитаних негативно ставляться до того, що в ході цих протестів блокуються/блокувались адміністративні споруди (Адміністрація Президента, Верховна Рада, Кабінет Міністрів, КМДА та ін.). позитивно ставляться 24,9% опитаних, нейтрально - 15,4%. Ще 11,8% не визначились зі своєю відповіддю або їм байдуже до цього.

Разом з тим, переважна більшість опитаних (73,6%) негативно ставляться до розгону мітингу у Києві спецпідрозділом "Беркут" в ніч на 30 листопада. Позитивно ставляться до цього лише 9%, нейтрально - 11,2%. Ще 6,2% не визначились зі своєю відповіддю або їм байдуже до цього.

У заходах на підтримку діючої влади на момент проведення опитування приймали участь 0,5% опитаних, ще 3,5% були готові прийняти в них участь. Також 12% опитаних зазначили, що підтримують мітинги на підтримку влади, але не готові в них приймати участь. Натомість, 75,8% опитаних - не підтримують такі заходи. Ще 8,1% не визначились зі своєю відповіддю.

З іншого боку, в заходах, які спрямовані проти чинної влади на момент проведення опитування приймали участь 5,7% респондентів. Ще 17,5% були готові взяти участь у таких мітингах та демонстраціях. Кожен п’ятий опитаний (21,6%) – підтримує такі мітинги, але не готовий приймати в них участь. Разом з тим, майже половина опитаних (47,6%) не підтримують ці заходи. Ще 7,7% не визначились зі своєю відповіддю.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: квотна вибірка 3200 респондентів (по 1600 респондентів для кожного із соціологічних центрів) в усіх регіонах України

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face) за місцем проживання респондента

Статистична похибка вибірки (довірчий інтервал): не більше 1,8%

Терміни проведення дослідження (польового етапу): 7 – 17 грудня 2013 року.

Джерело: Соціологічній групі "Рейтинг"