друкувати


З проведеного опитування: Більшість українців вважають своїми найулюбленішими стравами борщ та вареники

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-12-23 02:30:23

Найулюбленішими стравами українців є борщ, вареники та страви з м'яса.

Про це свідчать результати соцдослідження Соціологічної групи "Рейтинг".

Як повідомляється, респондентам не пропонували варіантів відповідей, тому вони самі називали по три свої найулюбленіші страви - неважливо, якої кухні.

За результатами дослідження, найулюбленішою стравою українців є борщ (44%). До улюблених страв увійшли також вареники (18%), зокрема, з сиром, картоплею та вишнями. На наступній позиції - м'ясні страви (14%), з них більш популярні: ковбаса, м'ясо по-французьки, смажене і тушковане м'ясо.

рохи менше серед українців любителів картоплі: пюре назвали найулюбленішою стравою 11% респондентів, смажену 8%. Салат "Олів'є" більш за все подобається 11% українців. Серед інших салатів, які потрапили до вподобань українців також овочевий, вінегрет, грецький, крабовий, м'ясний та "Цезар" - їх назвали 10% громадян. За шашлик, пельмені та різні рибні страви віддали "голоси" 10% українців.

Також стало відомо, що салат "Шуба" є улюбленим лише у 4% опитаних, а холодець - у 7%, котлети - 6% та відбивні - 5%.

Крім того, близько 7% вважають своєю улюбленою стравою плов, 4% - печеню. Сало своєю улюбленою стравою вважають лише 4% опитаних українців.

Серед випічки і десертів (9%) респондентів віддали перевагу сирникам, пирогам і пиріжкам, морозиву, сирній запіканці та фруктам. Серед млинців (4%) найбільш популярні з сиром.

Окрім борщу серед перших страв українці люблять окрошку (2%), солянку, зелений борщ, бульйон, капусняк, харчо, гороховий суп та розсольник.

Серед каш (4%) - гречану, молочну, вівсяну та куліш. Цікаво, що на заході країни популярнішими є голубці, вареники та деруни, в центрі - рибні страви, холодець і сало.

В північному регіоні частіше обирають картоплю, різні супи та відбивні, на півдні - пельмені, смажену картоплю, а також плов.

На сході і Донбасі надають перевагу салатам і м'ясним стравам, зокрема, "Олів'є" та шашлику. Також тут полюбляють окрошку та салат "Шуба".

Джерело: ТСН