друкувати


Зайві калорії і сидячий спосіб життя шкідливі для нирок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-12-16 11:30:58

Висококалорійна їжа і низька фізична активність збільшують ймовірність утворення каменів у нирках, встановили вчені з США, праця яких опублікована в Journal of the American Society of Nephrology (JASN).

Дослідники зі Школи медицини при Вашингтонському університеті вивчили дані про здоров'я більш 84,2 тисячі жінок в постменопаузі, звернувши особливу увагу на харчовий раціон і спосіб життя.

У результаті аналізу безлічі потенційно значущих чинників, включаючи індекс маси тіла, з'ясувалося, що фізична активність на 31 % знижує ризик утворення каменів у нирках. "Навіть невелика кількість вправ може скоротити ризик. Це не повинні бути марафони, інтенсивність занять не має значення ", - говорить доктор Метью Соренсен (Mathew Sorensen).

За його словами, це можуть бути 3:00 неспішної ходьби, 4:00 садових робіт або 1:00 бігу помірної інтенсивності на тиждень.

Автори також дійшли висновку, що споживання більш ніж 2,2 тисячі калорій в день збільшує ризик появи каменів у нирках на 42 %. Зайва вага і ожиріння також є небезпечними факторами.

Джерело: Освітній портал