друкувати


Пам’ять погіршується від частого використання пошуковиків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-22 10:30:52

Сучасні люди часто не можуть згадати дату або ім'я актора. Тоді вони використовують пошукову систему (пошуковик).

Це фахівці вже охрестили "ефектом Google". Як показало дослідження, сучасна людина бачить пошукові системи в якості продовження свого інтелекту, а не окремого інструменту.

Психологи Деніель Вегнер і Едріан Вард з Університету Гарварда (США) вважають це проблемою. Інтернет тепер грає роль людини, з якою ми ділимося особистими даними, передовіряючи спогади хмарним сервісам. Тобто реальний партнер, готовий вислухати цінну інформацію, вже не потрібен.

Програми знають більше і видають інформацію швидше за людину. З цієї причини вони сприймаються не як зовнішні джерела спогадів, а як частина особистих пізнавальних здібностей. Експеримент довів: люди краще згадували інформацію, якщо думали, що запис з нею було стерто. Якщо ж вони знали, що інформація зберігається на комп'ютері, добровольці її забували, попри прохання все запам'ятати.

У рамках іншого експерименту групу студентів попросили відповісти на питання, або використовуючи, або не використовуючи пошуковик. А потім від них вимагалося оцінити власний інтелект. Якщо студент обирав пошуковик, то був високої думки про свої здібності, навіть при порівнянні з іншими людьми, які також вірно відповіли на питання, але своїми силами.

Джерело: Освітній портал