друкувати


Вчені з'ясували, чому чоловічий ніс довший за жіночий

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-19 05:30:34

Вчені з Університету Айови (США) з'ясували, навіщо чоловікам потрібні великі носи. На їх думку, розмір чоловічих носів безпосередньо пов'язаний з потребою в кисні, яка набагато більше, ніж у жінок. Результати роботи опубліковані в журналі American Journal of Physical Anthropology.

З антропометричних досліджень відомо, що носи чоловіків у середньому на 10% більші, ніж носи жінок. Автори статті вирішили знайти причину, яка пояснює цю відмінність. Для цього вони спостерігали за розвитком 38 американських дівчаток і хлопчиків європейського походження з трирічного віку аж до їх 25-річчя.

З'ясувалося, що аж до 11 років відносний розмір носів дітей обох статей був приблизно однаковий. Однак з пубертатного віку чоловічі носи починали збільшуватися швидше, ніж жіночі. При цьому зміна розмірів носа добре корелювала зі змінами м'язової маси.

Справа в тому, що у хлопчиків під час статевого дозрівання 95% приросту маси тіла припадає на тканини, не пов'язані з жировими відкладеннями. У дівчаток же цей показник становить всього 85%.

"Навіть у разі однакової маси тіла м'язів у чоловіків більше, ніж у жінок, тому їх носи крупніше", - розповів Натан Холтон, один з авторів статті.

Як відзначають вчені, у майбутньому людству загрожує зменшення носів. У стародавніх людей м'язова маса була більше, ніж у сучасних Homo sapiens. Отже, сучасні люди відчувають не таку сильну потребу в кисні, і в підсумку їх носи можуть вкоротитися.

Джерело: Освітній портал