друкувати


Наскільки ви у депресії - настільки ви швидше старієте...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-13 09:30:04

Депресія прискорює старіння людини, скорочуючи в її клітинах особливі ділянки ДНК, що захищають молекулу від пошкоджень, йдеться в статті, опублікованій в журналі Molecular Psychiatry.

"Душевні муки, які відчувають люди, які страждають депресією, істотно погіршують "зношування" людського тіла, прискорюючи його старіння", - пояснила Йосине Верхувен (Josine Verhoeven) з Амстердамського вільного університету (Нідерланди).

Верхувен та її колеги заміряли довжину теломер у близько 1900 осіб, що страждали депресивними розладами в будь-який період свого життя, і у 500 осіб, що не були схильні до депресії. Вік випробуваних становив 18-65 років.

Теломери - це кінцеві ділянки хромосом, що знаходяться в ядрі кожної клітини людського організму. Теломери захищають ДНК від пошкоджень. При кожному діленні клітини вони стають коротшими, коли їх довжини виявляється недостатньо для нового ділення, клітина гине. Вчені виявили, що теломери у тих, хто страждав депресивними розладами, були коротші, ніж у здорових учасників дослідження. При цьому, чим сильніше були симптоми психічного розладу і чим довше вони зберігалися, тим коротше були теломери.

Довжину теломер вчені заміряють за кількістю "будівельних блоків" ДНК, які називають спареними основами. Нормальна довжина теломер у здорової людини в середньому становить 5540 пар основ. Рік життя в середньому вкорочує теломери на 14 таких пар. Вчені виявили, що у людей, які страждали депресією, середня довжина теломер становила 5460 пар основ. Це означає, що психічний розлад прискорював старіння їхнього організму на кілька років. Ця залежність зберігалася навіть при врахуванні інших факторів, що прискорюють старіння, таких як зайва вага, куріння, вживання алкоголю.

Вчені вважають, що їх результати можуть пояснити, чому люди, які страждають депресією, більше схильні до захворювань, які зазвичай приходять з віком: слабоумство, рак, діабет 2-го типу.

Джерело: Освітній портал