друкувати


Замість ліхтарів вчені пропонують будувати дороги, що світяться

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-07 03:30:27

Британські вчені із графства Суррей розробили дорогу з люмінесцентним покриттям, яке дозволяє заощаджувати на електроенергії й здатне замінити вуличне освітлення в темний час доби. У складі нового дорожнього покриття - кілька шарів поліуретану й поліаспарагіну.

Шари збирають ультрафіолету протягом дня й акумулюють його, а з настанням темряви починають випромінювати світло видимого діапазону. Цей бутерброд одержав назву "Старпат" і може використовуватися для будь-яких твердих поверхонь, у тому числі для асфальтобетону або навіть дерева. Головна особливість - це здатність адаптуватися до зовнішнього освітлення й світитися тим яскравіше, чим темніше в цей момент на вулиці.

Дослідники планують зробити освітлення різнобарвним, що, на їхню думку, допоможе виділяти смуги для громадського транспорту, пішохідні переходи або велодорожки. За словами розроблювачів, нанесення адаптивного покриття - не дуже трудомістке завдання: за 30 хвилин роботи можна прокласти 150 квадратних метрів.

Експерти відзначають, що така дорожня розмітка не вирішить всіх проблем безпеки. Уночі важливо не тільки підказувати водієві напрямок руху, але й освітлювати пішоходів, узбіччя та інші автомобілі, так що від традиційної схеми з ліхтарями нам нікуди не дітися.

Джерело: Освітній портал