друкувати


Кращу позу для сидячої роботи визначили вчені

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-06 10:30:45

В ході нещодавнього дослідження вченим вдалося встановити, що при сидінні ідеально рівна спина є не найкращою позицією для хребта людини.

Групою дослідників було доведено, що пряма постава при сидінні створює напруження в певних відділах хребта, а це, за словами вчених, може призвести до спазмів.

Дослідження, завдяки якому вченими була визначена краща позиція для сидіння, було проведене на базі британського госпіталю Woodend Hospіtal, що перебуває в місті Абердин. Туди вченими були привезені 20 добровольців, що виявили бажання взяти участь у невеликому експерименті.

Для того щоб визначити кращу "позицію", ученими були відібрані абсолютно здорові люди із правильною поставою. Учасники експерименту, за словами вчених, розташовувались у спеціальній камері, де перебував підготовлений магнітно-резонансний томограф і звичайний офісний стілець. Далі вчені просили добровольців прийняти три стандартні пози, у яких люди "застигають" за робочим столом або перед монітором комп'ютера: "зсутулившись", з явним нахилом уперед; "прямо", спина під кутом 90 градусів; а також "відкинувшись назад" - поза, у якій кут між ногами й спиною дорівнює 135 градусам.

Після закінчення досліджень канадськими й шотландськими дослідниками було встановлено, що найбільшу кількість зсувів міжхребтевих дисків було зафіксовано при сидінні людини прямо, а найменшу - коли людина сиділа, злегка відкинувшись (під кутом 135 градусів).

Відзначимо, учені порекомендували всім, кому доводиться довго сидіти, підібрати зручні й правильні крісла, що дозволяють людині трохи відкинутися назад.

Джерело: Освітній портал