друкувати


Учені розшифрували сигнали хвоста у собак

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-04 11:30:11

Італійські вчені пролили світло на те, як рухи хвоста собаки пов'язані з її настроєм. Їхня робота опублікована в журналі Current Bіology.

Раніше дослідники вже з'ясували, що задоволені собаки махають хвостом в основному праворуч (з погляду собаки), а неспокійному настрою відповідає скоріше лівий замах. Тепер же вчені встановили, що інші собаки розпізнають ці сигнали й реагують на них.

Щоб зрозуміти, як собаки реагують на однобічне помахування хвостами інших собак, учені демонстрували тваринам відеозапис і спостерігали за їхньою реакцією, розповів професор неврології Джорджіо Вальортигара з Університету Тренто (Італія). Дослідники заміряли частоту пульсу собак і аналізували їхню поведінку.

Коли тварини бачили, як загалом спокійний пес махає хвостом праворуч (з погляду собаки, що махає), то їхня поведінка не змінювалась. Однак коли вони бачили мах ліворуч, у них частішав пульс, і спостерігалась стурбованість.

Професор Вальортигара не вважає, що собаки в такий спосіб подають один одному сигнали свідомо. На його думку, у процесі еволюції тварини просто навчилися розпізнавати ознаки, які повинні їх насторожувати.

Джерело: Освітній портал