друкувати


Шопінг-віза до Польщі. Поради як відкрити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-04 09:30:23

Відколи появився у Івано-Франківську ППВА (пункт прийому візових анкет) всім нам стало легше відкрити візу до найближчого нашого західного сусіда, до Польщі.

Основні фактори, які гальмували бажання махнути закордон були зняті. Не кожному виходить їхати до Львова і стояти там довжелезні черги під консульством. Звісно, можна зробити по-іншому і піти в туристичне агентство, яке займається різноманітними поїздками по закордону.

Але не у всіх же є достатня кількість грошей, щоб проїхатись по красивих місцях. Та й "галопом по Європах" багато цікавого не побачиш.

Натомість Польща подарувала українській молоді Шенгенську візу на закупи, тому що це найоптимальніший тип візи саме для цієї групи населення. Менше ніж за сто доларів можна відкрити собі путівку не тільки до Польщі, а й до будь-якої іншої європейської країни зони Шенген.

Минулого року автор вже раз побував у Польщі, щоправда лише на сім днів, але значно краще, чим сидіти дома і не робити нічого. Зараз вдалося відкрити річну візу на 90 днів перебування. Це виявилось легше, ніж очікувалось і ще й до того з мінімальними витратами.

Схема подачі заявки дуже проста. На сайті http://www.polandvisa-ukraine.com можна знайти всю повністю вичерпну інформацію про те "як?", "куди?", "що?" і "скільки?". То ж вдаватись до переписування не варто. А от що треба запам’ятати:

По-перше, не варто бігати у всі ці агенції, бюро та установи, що повиростали навколо ППВА, як гриби, чи підходити до хлопців , які прямо перед дверима пропонують вам оформлення всіх необхідних документів. Звісно, якщо бажання зекономити переважує лінь можна зробити все самому. Та якщо за тих чи інших обставин немає змоги, виробити візу власноруч то будьте готові ні за що заплатити від 200 до 250 гривень. Так, наприклад, банальне заповнення візової анкети (безкоштовної), коштуватиме близько 70 гривень, реєстрація на певну дату у Візовий центр (безкоштовну) - 35-40 грн, фото близько 20-30 грн. (реальна ціна 10 грн.), і страховий поліс 45-170 грн. (в залежності від того, на який термін відкривається). Варто зауважити, що всі ці консультаційні та інформаційні візові контори лише допомагають зібрати необхідний перелік паперів. Іти в Пункт Прийому Візових Анкет і подавати документи потрібно самому заявнику. Так як і платити консульський збір та послуги ППВА. Але, ще раз повторимось, навіщо переплачувати, коли все можна зробити і так.

По-друге, спроба зареєструватись через сайт дуже складна і для тих, хто не принесе успіхів. Майже завжди вибиває, що вільних дат немає. А якщо і є, то через якісь проблеми того чи іншого характеру зареєструватись все одно не можна. Значно легший шлях зробити це через кол-центр, де за кілька хвилин справні оператори зроблять все за вас. Зазвичай доступні вільні дати аж на наступний місяць, або кінець поточного, тож коли хочеться поїхати в грудні, варто дзвонити і реєструватись уже з жовтня. Звісно і там теж можуть сказати, що вільних дат немає, але кілька днів щоденних додзвонювань таки принесуть успіхи. В тому ж кол-центрі можна дізнатись про просування розгляду вашої заявки.

По-третє, фотографії та страховий поліс можна зробити вже в Пункті Прийому візових Анкет, але коштуватиме таке задоволення дорожче. Краще і дешевше за тиждень перед назначеною датою піти у фотоательє і зробити фото лише за десятку. Там знають вимоги до фотографій на візи, то ж хвилюватись, що зроблять щось не так немає причин. Те ж саме стосується страхового полісу, який можна оформити менш ніж за 160 грн. Візова анкета доступна як на сайті, її можна заздалегідь роздрукувати та заповнити вдома, так і в ППВА, в день подачі документів, де можна взяти її безкоштовно.

По-четверте. Якщо ви маєте весь пакет документів і ксерокопій, то варто прийти за 10 хвилин перед назначеним вам часом. І протягом двадцяти хвилин ви подасте документи. Персонал, незважаючи на велике навантаження, а людей там дійсно багато, дуже добре справляється із своїми обов’язками. У випадку коли немає ще необхідного переліку документів варто прийти хвилин за 20-40 перед назначеним часом. За цей час можна встигнути заповнити візову анкету, зробити страховку, 4 фотографії і необхідні ксерокопії, останні в ППВА безкоштовні. Потім отримати талончик з номером і очікувати своєї черги. У разі якихось неточностей вам підкажуть що і як робити. І менше ніж за півгодини без зайвих хвилювань можна подати документи на отримання візи.

Для тих, хто вже раз подорожував із шопінг-візою необхідно також взяти ксерокопії фактур - іменних чеків на покупки у магазинах. Щоб було видно, що візу використано за призначенням і є підстави видавати наступну.

 

Щодо ціни на все, то автор витратив в загальному 753 гривні:

10грн. - 4 фотографії;

161грн. - страховий поліс;

200грн. - послуги ППВА;

35 євро (382грн) - консульський збір.

Оплату послуг ППВА і консульського збору здійснюється відразу ж, не виходячи з приміщення.

Забрати візу ще легше. Через тиждень після подачі документів на ваш мобільний номер, або електронну пошту надійде повідомлення, що паспорт з візою знаходяться в Пункті Прийому Візових анкет і можна вже йти і забирати. Ця процедура займає ще менше часу, до десяти хвилин і паспорт з візою на руках.

Проблеми все таки можуть виникнути. Наприклад, якщо у вас немає електронної пошти, у візовій анкеті це поле є обов’язковим для заповнення. То ж варто подбати про це заздалегідь. Ще одним нюансом є те, що із рюкзаками і ввімкненими мобільними телефонами на територію Пункту зась, жіночих сумочок це не стосується. Приходити рекомендовано з папкою, це значно полегшить ваші руки, а заодно стосунки з охороною.

Сподіваюсь інформація була вичерпною і вже в найближчому майбутньому, ви подорожуватимете і відкриватимете для себе не тільки Польщу, а й всю зону Вільної Європи, віза ж то Шенгенська.

Джерело: Бліц-інфо