друкувати


Вчені виявили понад 20 генів, які спричинять слабоумство

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-10-28 02:30:25

У Великобританії вчені у Університету Кардіфа відкрили понад 20 досі невідомих генів, які спричиняють хворобу Альцгеймера.

Як повідомляє The Daily Mail, науковці переконані, що це відкриття дозволить створити простий препарат у вигляді спрею для носа, який зможе лікувати людей від слабоумства.

Своє відкриття науковці зробили під час дослідження хвороби Альцгеймера, в якому брали участь 180 вчених з 15 країн світу. Дослідники порівнювали ДНК 25 тисяч хворих людей із зразками, взятими в 48 тисяч здорових.

Таким чином 11 досі відомих генів, які спричиняють хворобу Альцгеймера, доповнилося ще стількома ж. Науковці кажуть, що ліки, які вже існують, лише сповільнювали розвиток недугу.

Однак тепер вчені запевняють, що можна створити препарат, який не просто буде протидіяти розвитку слабоумства, а замінятиме негативні гени на здорові.

"Ми були дуже здивовані відкриттям алелі, яка містить цілу низку генів, котрі пов'язані з імунною системою і спричиняють слабоумство. Думаю, за 10 років з'явиться препарат, який буде заміняти хворі гени на здорові", - пояснила професор Джулі Вільямс.

За її словами, нові ліки можуть бути у вигляді спрею для носа, який пацієнтам доведеться використовувати так само, як і засоби проти нежитю. Однак препарат міститиме в своєму складі здорові гени.

Джерело: ТСН