друкувати


У здорових грудях - жіноча краса

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-10-25 09:30:02

Минулої неділі, 20 жовтня, громадськість відзначила Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози.

Ця страшна недуга підкрадається тихо й непомітно. Щороку в світі реєструють 1 млн захворювань на рак молочної залози, в середньому 15 тис цієї недуги щороку виявляють в українських жінок, майже 7 тис помирають від неї.

Цьогоріч було вирішено провести акцію "Турбуйся про них" із залученням засобів масової інформації, щоб при їхній допомозі максимально привернути увагу прекрасної статі до проблеми. Адже наші жінки за щоденними клопотами й необізнаністю не приділяють собі належної уваги, не "прислухаються" до свого тіла й часто добровільно занедбують хвороби, які при вчасному виявленні, успішно піддаються лікуванню.

Журналістки "Вільного голосу" також долучилися до акції "Турбуйся про них", яка минулого тижня відбувалася на базі Коломийської жіночої консультації. У визначені дні всі бажаючі мали можливість пройти обстеження в лікаря-мамолога, в гінеколога, а за потреби зробити УЗД. Ми також поспілкувалися з лікарями, які вели прийом пацієнток, завідувачкою жіночої консультації Тетяною Костенюк і завідувачем стаціонару Коломийського онкодиспансеру Володимиром Голотюком.

- Розкажіть, будь ласка, про це захворювання і про те, з якого віку жінкам треба бути особливо уважними до себе?

Володимир Голотюк:

- Проблема захворювання жінок на рак молочної залози нині надзвичайно актуальна, до того ж ця недуга значно "помолодшала", оскільки до нас в онкодиспансер потрапляють і зовсім молоді жінки, скажімо, були пацієнтки, яким лише за двадцять. А чим молодша жінка й чим більша в неї стадія раку, тим коротше вона живе. У жінок старшого віку боротися з цим недугом легше. Щоправда, все це доволі відносно. Оскільки рак не має бути запущеним. А саме ще один аспект проблеми полягає в тому, що часто рак молочної залози діагностуємо вже на пізніх стадіях.

Тетяна Костенюк:

- Рак молочної залози посідає одне з перших місць серед онкопатологій у жінок репродуктивного віку. Дійсно, рак молочної залози зазвичай діагностуємо на пізніх стадіях, а причина в тому, що в нас немає медичної культури, коли жінка розуміє необхідність проходження обов’язкового щорічного огляду в лікаря-гінеколога. У наших жінок дивне мислення: не йду на огляд, бо в мене немає на це грошей, а ще, не дай Боже, щось виявлять, треба буде ще більші видатки. А коли вже справді щось долягає і лікарі ставлять невтішний діагноз, тоді продають корову й усе цінне лиш би повернути собі здоров’я. Тому медогляди вкрай необхідні, й коли рак молочної залози виявити на ранніх стадіях, він успішно лікується й жінка житиме стільки, скільки їй відміряв Всевишній.

- Які ж основні фактори ризику захворювання на цю недугу?

Тетяна Костенюк:

- Цих факторів є декілька. У групі ризику жінки, які народжували після тридцяти, які робили аборти на пізньому терміні вагітності, ранній чи надто пізній початок статевого життя, не годуванням дітей грудьми, лікування безпліддя й, звичайно, куріння і вживання алкоголю, різноманітні стресові ситуації.

Володимир Голотюк:

- Ми живемо в таких умовах, що від онкозахворювання будь-якого органу жоден з нас не застрахований. Причина - незадовільна екологія, часті стреси, недоброякісне харчування, адже майже все, що ми споживаємо, піддається хімічній обробці, курей й худобу вигодовують кормами з додаванням гормонів, усе це з часом накопичується в наших організмах і спровоковує онкозахворювання. Також до групи ризику належать жінки, які мають проблеми з печінкою, зі щитовидною залозою, а також з порушенням менструального циклу.

- Отже, що робити жінкам, щоб вчасно виявити зміни в грудних залозах?

Тетяна Костенюк:

- Передусім, необхідне обстеження на сучасному обладнанні, найкраще для цього підходить мамограф або УЗД апарат. Щоправда, ні одного, ні другого справді високої якості, який би забезпечував точну діагностику, в нас у Коломиї немає. А для нашої Коломийщини, на території якої проживає стільки населення, мамограф украй необхідний, діагностика вручну на тлі сучасних технологій виглядає вкрай відстало, до того ж звичайний огляд руками не завжди ефективний. Проте жінкам таки необхідно проходити обстеження в гінеколога, особливо тим, що перебувають у групі ризику, про яку ми вже вище говорили. Адже крім онкопухлин ми ще й діагностуємо в жінок багато мастопатій, причина яких гормональні порушення і які також потребують лікування. Особливо жінки повинні ретельно приділяти увагу молочним залозам і обстежуватися після сорока років. Ми завжди з заздрощами дивимося на медицину за кордоном, але там існують суворі правила, за яких жінки змушені обов’язково пройти огляд, адже кожна людина має навчитися бути відповідальною за своє здоров’я і пам’ятати, що недугу значно легше й дешевше попередити, ніж її лікувати, особливо якщо вона вже в занедбаному стані.

Володимир Голотюк:

- Кожна жінка повинна взяти за правило бодай раз у місяць оглядати свої груди перед дзеркалом, щоб вчасно виявити якісь деформації на грудях: втягнення чи виступ. Треба ретельно обмацати груди на виявлення там затвердінь, ущільнень чи вузлів. Оглянути чи немає виділень із соска. До речі, огляд себе бажано здійснювати в середині менструального циклу, тоді груди найм’якші й найоптимальніші для діагностики. Ну, й звичайно, для точної діагностики необхідне дороговартісне обладнання, той же мамограф, адже проблема із захворюваністю жіночих грудей не зменшується і потребує вчасного виявлення, бо ж надзвичайно гірко, коли жінки в розквіті сил або й узагалі репродуктивного віку згасають від раку.

Джерело: Газета "Вільний Голос"