друкувати


Під соєвим соусом. ГМО-агропродукцію можуть легалізувати в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-10-24 05:30:32

Проти такої ініціативи виступили громадські організації.

Глава Мінагрополітики Микола Присяжнюк заявив, що міністерство ініціювало внесення змін до законодавства, які дозволять виробляти і продавати сою з генетично модифікованого насіння, повідомляє Коммерсантъ-Украина.

За даними видання, учасники зернового ринку вважають, що це питання назріло давно, оскільки, незважаючи на чинну в Україні заборону, близько третини кукурудзи і 70% сої в країні є ГМО.

Як повідомляє видання, щодо можливого скасування заборони на вирощування ГМО-культур Присяжнюк заявив: "Ми ініціювали питання часткового дозволу вирощування технічних культур - сої з ГМО-насіння, як це відбувається в Росії та країнах ЄС". При цьому міністр не відкинув, що слідом за соєю може бути дозволено вирощування в Україні кукурудзи з ГМО-насіння.

Учасники зернового ринку вважають, що це питання назріло вже давно. Так, президент Української асоціації виробників і переробників сої Віктор Тимченко заявив: "Незважаючи на дію закону про біобезпеку, який фактично забороняє використання ГМО-продукції в Україні, в країні вже давно вирощуються ГМО-культури. ГМО-насіння завозиться контрабандою, оскільки немає належного контролю".

У той же час президент Української зернової асоціації Володимир Клименко зазначає, що ГМО-насіння дозволяє не тільки домогтися більш високої врожайності сільгоспкультур - його можна висаджувати в несприятливих природно-кліматичних зонах.

"Вирощування ГМО-культур - це шанс для України. Без ГМО-продукції населення світу приречене на вимирання. До 2050 року очікується зростання населення з нинішніх 7 млрд до 9 млрд людей, і прогодувати всіх без ГМО-продукції не вдасться", - вважає Клименко.

Незважаючи на позитивні економічні наслідки для України в цілому, проти ініціативи Мінагрополітики легалізувати вирощування ГМО-культур виступила ціла низка громадських організацій.

"Україна - одна з небагатьох країн у світі, яка асоціюється з вирощуванням екологічно чистої сільгосппродукції, яка не містить ГМО. І в національних інтересах України - вирощувати саме органічну продукцію, яка користується у світі найбільшим попитом", - вважає голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Висновки Всесвітньої організації охорони здоров'я показують, що вживання ГМО-продукції несе потенційні ризики для здоров'я людини, додають аналітики. "Сказати, що споживання ГМО-продукції абсолютно безпечне для людини, поки не пройшло кілька поколінь, які вживають такі продукти, неможливо", - вважає директор Українського науково-дослідного інституту харчування Олег Швець.

Джерело: Експрес онлайн