друкувати


Бойова машина "MINI JCW RRC" перемогла на етапі міжнародного авторалі "Трембіта" у Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-10-21 04:30:06

У суботу, 19 жовтня 2013 року, у Коломиї Івано-Франківської області фінішував заключний етап Чемпіонату України з авторалі - Міжнародне ралі "Трембіта", яке було організоване та проведене Комітетом ралі Автомобільної федерації України (FAU) за підтримки Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Коломийської міської ради. 

Прикарпаття зустріло пелотон Чемпіонату України складною трасою, сонячною погодою золотої осені і гарячою підтримкою вболівальників та фанатів ралі, оскільки ралі "Трембіта" вирішувало долю титулів одразу в кількох залікових категоріях.

Найбільша увага була зосереджена, звичайно, на вирішенні долі абсолютного чемпіонського титулу. За нього боролися екіпажі Валерія Горбаня - Володимира Корсі (бойова машина "MINI JCW RRC") та Олександра Салюка - Євгена Червоненка (бойова машина "Ford Fiesta"). Обидва пілоти мали рівні шанси поборотися за перемогу, однак драматична розв'язка цієї боротьби сталося вже на першій спецділянці гонки.

Олександр Салюк та Євген Червоненко не дісталися до фінішу - їхній автомобіль потрапив в аварію. Пошкодження не дозволили екіпажу продовжувати боротьбу, підступна траса виявилася суворою не тільки до технічної підготовки гонщиків, вона не пробачила навіть найменших помилок.

Ось і на ралі "Трембіта" холодні нерви екіпажу Горбань-Корся виявилися вкрай доречні. До фінішу ралі Горбань та Корся виграли всі спецділянки і з великим відривом здобули заслужену перемогу на гонці та оформили титул абсолютних чемпіонів України 2013-го року.

Складний виклик зустріли претенденти на подіум в повноприводному класі 3. На цій гонці зійшлися в безкомпромісному протистоянні Віталій Пушкар - Іван Мішин, Дмитро Тагіров - Вадим Тагіров, Антон Кузьменко - Олександр Скочік і Юрій Кочмар - Сергій Коваль. Останні, Кочмар і Кузьменко, були зацікавлені в результаті цього ралі навіть більше за своїх колег, адже від отриманих результатів залежала доля титулу в класі за підсумками всього року. Кочмар повинен був фінішувати попереду Кузьменко, але цього разу Кузьменко виявився міцним горішком для конкурента! Він був швидше на більшості спецділянок, і за підсумками першого кола суботнього дня випередив свого переслідувача. Однак результати цього прориву незабаром зійшли нанівець - Кузьменко помилився на передостанній спецділянці, перекинувся і втратив свою перевагу. Гонщик зміг дістатися до фінішу, але перемогу було втрачено.

Одним з найяскравіших виступів нинішнього Ралі "Трембіта" став виступ інтернаціонального російсько-українського екіпажу Дмитра Мячина та Юрія Кузьмінова. Гонщики не лише стали переможцями у своєму класі 5, але і прорвалися в Топ-10 абсолютного заліку гонки з сьомим результатом. "У мене залишилися найкращі враження про етап українського чемпіонату, який пройшов у Чернівцях, тому я з радістю відгукнувся на запрошення організаторів взяти участь і в цій гонці. Отримав море задоволення, за що велике спасибі всім - і організаторам, і суперникам, і вболівальникам", - прокоментував свій виступ Дмитро.

Представники Івано-Франківщини Степан Мазур - Тарас Стенчук теж стали призерами у своєму класі У4000. Посівши 13-те місце з 25-ти фінішувавших екіпажів у загальному заліку, їм вдалося закріпити за собою 2-ге місце у класі У4000 в VI етапі Відкритого Чемпіонату України з ралі та VI етапі Кубку України з ралі. Степан Мазур, учасник Міжнародного ралі "Трембіта" з Івано-Франківська: "Усі учасники були в однакових умовах, бо спецділянки були нові, незнайомі для усіх. Раніше я їздив у 4-му, швидшому класі, тому змагання в класі У4000 були для мене незвичними. Перші три з шести проїздів ми лідирували. А на 4-му у мене виникла ідея скористатися ручним гальмом… Скористався не зовсім вдало - нас розвернуло, викинуло з траси, ми заглохли втратили 18 секунд… Перейшли на 2-ге місце. І так вже до кінця змагань ми з того другого місця на перше не могли перескочити. Але самі змагання вразили рівнем організації - і спортивна частина, і церемонії відкриття та нагородження. Рівень Чемпіонату України з ралі за кілька останніх років значно виріс. І це приємно!".