друкувати


ВІЛ. Виявлено новий варіант вірусу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-10-17 11:30:20

Фахівці з федерального центру вірусології "Вектор" у Новосибірську (РФ) виявили новий генетичний варіант вірусу імунодефіциту людини, що швидко поширюється на території РФ і держав-сусідів.

За деякими даними, він може виявитися найбільш життєздатним і небезпечним варіантом вірусу в РФ.

На цей час у світі існує два типи вірусу імунодефіциту людини: ВІЛ-1 та ВІЛ-2. У них, у свою чергу, є кілька підтипів, кожний з яких має свій ареал поширення. Так, наприклад, субтип С ВІЛ-1 розповсюджений в Африці, субтип А(І) у РФ, а субтип В - у США та Європі.

При цьому різні варіанти вірусу, потрапляючи в організм людини, можуть обмінюватися між собою генетичним матеріалом - у підсумку виникають нові форми ВІЛ. Ученим удалося виявити новий генетичний варіант ВІЛ-1, що з'явився в результаті з'єднання рекомбінантної форми 02_AG і російського варіанту субтипу А.

Новосибірські вчені провели дослідження, у ході яких було вивчено 17 зразків сироватки крові, у вісьмох з яких і була виявлена нова форма вірусу імунодефіциту.

Як відзначає завідувачка відділом ретровірусів наукового центру "Вектор" Наталя Гаїшникова, нова форма ВІЛ-1 може виявитися найбільш життєздатною на території РФ, а швидкість її поширення буде вище, ніж в усіх раніше відомих форм вірусу.

Джерело: Освітній портал