друкувати


Мій дім - моя... гробниця

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-10-04 11:30:56

"60% українських сімей живе у помешканнях, в яких небезпечно перебувати... навіть кілька годин", - такого висновку дійшли експерти Української федерації працівників охорони здоров’я.

"Ауру" половини осель псують будівельні та ремонтні матеріали - азбестомісткі матеріали, деревостружкові і деревоволокнисті плити, мінеральна вата, синтетичні килими, лінолеуми, шпалери на вініловій основі, лаки та фарби не на водній основі. У 30% небезпечних квартир віку їх мешканцям вкорочує побутова хімія і електроприлади, у 20% - повітря, яке проникає з вулиці. Однак 83% українців заявляють, що не бачать зв’язку між своїми хронічними недугами та умовами, в яких проживають.

Формальдегід, фенол, солі важких металів, хімікати, які містяться у мийних та очисних засобах, вихлопні гази - от що кожної секунди потрапляє у легені українців, осідає на їхній шкірі та потрапляє у шлунки. Не дивно, що захворюваність на рак, бронхіальну астму та алергію в Україні щороку зростає, а міцним імунітетом можуть похвалитися одиниці.

- Схильність до алергії успадковується. Не хворіли на алергію тато-мама - і дитина не буде. Чому тоді медики рекомендують всім без винятку будувати житла з екологічно чистих матеріалів та не купувати дешевих меблів?

- Щоб розвинулася алергія (яку ви успадкували), потрібно створити для цього умови, - пояснює асистент кафедри клінічної імунології та алергології Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького, дитячий алерголог лікарні "ОХМАТДИТ" Роксоляна Головин. - Часто матусі приводять на прийом діток, свист у легенях яких можна почути дистанційно (не треба навіть стетофонендоскоп прикладати). Мами розповідають: симптом з’явився після ремонту у помешканні. До того дитина ні на що не скаржилася.

- Багато нарікань чути на адресу пластикових вікон...

- Біда з тими євровікнами. Люди їх наглухо закривають замість того, щоб поставити на мікровентиляцію. У помешканні підвищується вологість повітря, створюючи сприятливе середовище для розмноження грибка. Колись алергікам і астматикам не радили селитися на перші та останні поверхи. На перших тягло з підвалу або від землі, на останніх - часто протікав дах. Тепер грибки можуть облюбувати помешкання на будь-якому поверсі, де стоять пластикові вікна. Тому раджу залишати дерев’яні. Узимку може бути холодно, зате вентиляція - хороша.

- Чим небезпечні грибки?

- Можуть виступати у ролі інфекційних агентів – уражати слизові верхніх та нижніх дихальних шляхів (носа, горла, трахеї, бронхів, легенів). Поселяючись на слизовій, грибки починають активно розмножуватися. У деяких людей можуть викликати алергічні реакції. У хворих на бронхіальну астму плісняві грибки роду Alternaria підвищують ризик смерті.

- Що краще - фарба чи шпалери?

- Якщо виробник пропонує купити вам "дихаючі шпалери", знайте - вас намагаються обдурити. Шпалери можуть “дихати”, а от стіни, залиті клеєм - навряд. Краще нанести на цеглу штукатурку, а зверху тонким шаром - фарбу. Хоча також питання: чи можемо довіряти тому, що написано на банці?

- Як рятуватися тим, хто живе біля трас?

- Міняти квартиру. Вихлопні гази містять і стронцій, і солі важких металів, які володіють канцерогенним ефектом (тобто викликають рак). Люди, які живуть на шумних вулицях, скаржаться, що мусять щотижня мити вікна - на них осідає не тільки порох, а й мазут, який важко змити. Весь цей бруд осідає також на легенях. Краще жити у помешканнях, вікна яких виходять на тиху вуличку з одностороннім рухом. Обираючи між метражем і безпекою житла, радила би обрати друге.

Доктор фізико-математичних наук, професор, директор Інституту екології людини, завідувач відділу молекулярної фотоелектроніки Інституту фізики НАН України Михайло Курик не погоджується з висновками Української федерації працівників охорони здоров’я. Каже, українці масово хворіють не через погану якість будівельних матеріалів чи вихлопні гази, а через електромагнітний "смог".

- Чому цю інформацію замовчують?

- В Україні нічим вимірювати фонові високочастотні електромагнітні поля. Наявна апаратура малочутлива. Вона не показує реальної картини електромагнітного забруднення. Санітарно-гігієнічна служба проводить заміри і каже, що все гаразд, у той час як селяни, які живуть поруч з антеною стільникового зв’язку, масово хворіють, хоча до встановлення "вишки" не скаржилися на здоров’я.

- А це можна довести науково?

- Найкращим детектором є вода, яка наближена до структури внутріклітинної води. Під впливом електромагнітного випромінювання вона змінює свої фізичні характеристики.

- Страждають не лише люди, а й тварини?

- Усе живе - тварини, рослини, комахи. За останні 10-15 років електромагнітне випромінювання зросло у мільйони разів! Але людина не має рецепторів, аби відчути ці зміни (стає чутливою до них лише після серйозних травм голови). Відчуває, що щось не так, тільки тоді, коли захворіє. Та й то не відразу - більшість серйозних хвороб діагностують на пізніх стадіях.

- Які зони у помешканні - найнебезпечніші з огляду на електромагнітне випромінювання?

- На першому місці - кухня, на другому - вітальня, на третьому - спальня.

- Радили б винести з кухні мікрохвильовку?

- Небезпечна вся техніка - телевізори, комп’ютери, мобільні. Але найбільшу загрозу становить Wi-Fi.

Джерело: Високий Замок