друкувати


Садів більшає, а фруктів обмаль, або Чому "Покутське яблуко" так і не стало обласним?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-27 03:30:26

Фестиваль садівництва "Покутське яблуко" відбудеться у Снятині в суботу, 28 вересня. У ньому візьмуть участь делегації із сільських, а також селищної та міської рад, які представлять свою продукцію та святкові плодові вироби й квіткові композиції.

В рамках заходу заплановано провести й виставку-продаж товарів народних майстрів, виступи місцевих вокально-хореографічних колективів та сольних виконавців. Діятимуть і різні майстер-класи, гості свята зможуть скуштувати найрізноманітніших страв із яблук та ознайомитися з досягненнями головних місцевих садівничих господарств - ПП "Аронії" з райцентру й ТОВ "Покуття-фрукт" зі Стецеви, в яких, окрім плекання садів та виробництва плодів і продуктів їхньої переробки, ще й вирощують саджанці високопродуктивних фруктових дерев.

Свої малюнки, декорації й інші рукодільні доробки на ті чи інші теми осінніх фестин представлять його гостям і вихованці Снятинської школи-інтернату та Залучанського будинку інвалідів.

За словами начальника управління агропромислового розвитку Снятинської РДА Василя Пупенка, окремі учасники фестивалю - представники особистих селянських господарств (ОСГ), які мають власні сади, навіть виступили з ініціативою почастувати гостей свята свіжими й натуральними напоями з яблук, груш та інших фруктів власного виготовлення. Таке питво вони тут же, під час фестивалю, отримуватимуть із плодів з допомогою не електричних соковитискачів, а механічних, дерев’яних пристроїв старого покоління, які максимально зберігають вітамінні й інші цілющі властивості дарів саду. А величезний яблучний пиріг, який представлять місцеві пекарі, за всіма прогнозами, має потрапити до Книги рекордів України...

 

Те, що на Покутті проводять такий фестиваль задля популяризації продукції місцевої садівничої галузі, - не дивина, а цілковита закономірність. Адже тут - більше садів, ніж у будь-якій іншій місцевості області.

Зокрема, як повідомив голова Снятинської РДА Андрій Рябошапко, лише за останні два роки в районі посадили понад 200 гектарів молодих фруктових деревостанів, а сама галузь має дуже давні традиції. Тож недарма торік тут започаткували такі веселі і змістовні "яблучні фестини". А цього року це яскраве видовище проведуть вдруге з тим, аби такий захід став традиційним.

Однак шкода, що це важливе агромистецьке дійство з утвердження в нашому регіоні сільгосппродукції, зокрема садовини, вирощеної на своїй землі під рідним небом, і надалі залишається в статусі районного попри всю свою безумовно обласну значущість. Адже торік і рівень організаційної підготовки "Покутського яблука", і його ідею та програму високо оцінили керівники області, які побували на святі. Вони принагідно висловили надію на відродження в краї масштабної садівничої галузі та плодово-ягідного промислу, оцінили значущість снятинського дійства для цього й побажали в тому зв’язку надати фестивалеві вищого статусу, аби надалі, тобто починаючи відразу з 2013-го, проводити його вже на регіональному рівні.

 

Що ж трапилося, що склалося не так, як гадалося? По-перше, як пояснили нам в ОДА, все-таки "Покутське яблуко" ще "замолоде" як для рівня обласного свята. З другого боку, той статус передбачає певне фінансування з обласного бюджету, але чи то коштів забракло, чи в депутатському корпусі облради нікому було лобіювати цю статтю витрат, чи не встигли (?) провести наперед відповідну процедуру з "присвоєння" фестивалеві вищого розряду, або ж, точніше, "забули" внести його до відповідного реєстру.

В усякому разі склалося в підсумку, як у тій приказці, - хотіли як ліпше, а вийшло як завжди. і нині, так само, як і торік, такий вартісний в масштабах усього краю захід проводять на голому ентузіазмі громадських активістів за сприяння і всілякої підтримки районної влади.

Втім, уже торік "Покутське яблуко" попри суто районний статус мало ознаки й міжрегіонального заходу - завдяки участі в ньому гостей з Буковини. Власне, й на цьогорічний фестиваль його організатори теж запросили колег із Кіцманського району.

Але все ж сама ідея презентації покутської садовини в рамках фестивалю на обласному рівні, зокрема в івано-Франківську, варта втілення в життя. Адже не так уже й багато яблук та груш зі Снятинщини можна побачити на ринках міст обласного значення на Прикарпатті. А якщо точніше, то, приміром, у гуртівнях головного продовольчого ринку в обласному центрі їх узагалі не знайти - тут домінують чернівецькі, закарпатські й навіть вінницькі фрукти. Не густо їх і в роздрібній торгівлі, де торгують здебільшого дарами з домашніх садів і де переважає садовина з Косівщини і вина в тому, що діє саме такий порядок речей, аж ніяк не покутських садівників.

 

Отож в результаті маємо що? Садів на Прикарпатті більшає, а вирощених у них фруктів у торговельних мережах області обмаль. Приміром, "Аронія" представить на фестивалі в Снятині не лише яблука, а й груші, сливи, горіхи, виноград, навіть горобину, а також законсервовані яблучні, грушево-яблучні, яблучно-горобинові соки.

Проте, як зізнався її керівник Віктор Кушик, на продовольчих ринках івано-Франківська підприємство реалізує тільки три тонни яблук на тиждень. і все. Що ж до названих соків, то вони є в мережі супермаркетів "Вопак". Але хто з іванофранківців знає, що вони там є, і хто з них відає, що то більш натуральна й доброякісна продукція, ніж виставлені на чільних стелажах "Садочок", "Наш сік" чи "Sandora"?

Тим-то, як мовиться, сам Бог велить проводити надалі "Покутське яблуко" (хай наразі й у рамках районного заходу) не лише у Снятині, а й хоч би в івано-Франківську. Принаймні варто передбачити в програмі фестивалю обов’язкове "десантування" садовини та продуктів її переробки зі Снятинщини в обласному центрі. Можна влаштувати масштабні торги нею за нижчими цінами під маркою вже популярних серед міщан ярмарків сільгосппродукції типу "Золотої осені". І в обласній скарбниці мали б таки знайтися кошти - хоч би на перший раз - для компенсації господарям транспортних витрат на перевезення фруктів з периферії області принаймні до головного полісу Прикарпаття.

Інакше - чим іще влада може підтримати ентузіазм творців "Покутського яблука"?

Джерело: Газета "Галичина"