друкувати


У Facebook "самоліквідувалися" понад 11 млн користувачів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-19 11:30:28

Мільйони людей у США та Великобританії відмовилися користуватися соціальною мережею Facebook і видалили свої сторінки, зокрема, після шпигунських викриттів Едварда Сноудена і Wikileaks.

У США близько 9 млн осіб видалили свої аккаунти, а у Великобританії - 2 млн., повідомляє британське видання The Daily Mail.

"Люди стають обережнішими з приватністью у кіберпросторі після таких історій, як недавні повідомлення про стеження Агентства національної безпеки США", - заявила редактор журналу Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking Бренда Відерхолд.

У журналі були опубліковані результати дослідження Віденського університету, присвяченого причинам, через які люди покидають Facebook. Після аналізу відповідей 600 респондентів дослідники встановили, що найпоширенішою причиною - понад 48% - є побоювання за збереження недоторканності особистого життя в інтернеті.

На другому місці - 13,5% - відмова користувачів через загальну незадоволеність сервісом. Деякі колишні користувачі Facebook повідомили, що втратили інтерес до сайту і навіть "розчарувалися у ньому".

Серед інших причин - небажання вести беззмістовні розмови і страх узалежнитися від соціальної мережі. Хтось втомився від "соціально нав’язаної" необхідності весь час додавати друзів.

Нагадаємо, влітку вибухнув великий світовий скандал після того, як у пресу просочилася інформація про те, що американські спецслужби здійснюють секретну програму PRISM, у рамках якої збираються дані про інтернет-користувачів з дев’яти найбільших американських комунікаційних компаній: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype, YouTube, PalTalk, AOL, Apple. Причому, компанії роблять це нібито добровільно за умовами співпраці з владою.

Інтернет-компаніям довелося виправдуватися з цього приводу. Так, нещодавно Google, Yahoo, Facebook і Microsoft колективно попросили дозволу у влади оприлюднити інформацію про отримані ними запити від спецслужб.

Джерело: ЗІК