друкувати


Ліки від шизофренії вбивають мозок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-17 12:30:41

Учені з'ясували, як шизофренія і використання антипсихотичних препаратів впливають на тканини головного мозку. Як виявилось, у хворих на шизофренію об'єм тканин мозку зменшений у порівнянні зі здоровими людьми. Крім того, виявилося, що антипсихотичні препарати негативно впливають на мозок, сприяючи ще більшій втраті його тканин, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі American Journal of Psychiatry.

Дослідники з Університету штату Айова (США) на чолі з професором психіатрії Ненсі Андреасен (Nancy Andreasen), проаналізували більше двохсот знімків МРТ пацієнтів з шизофренією. Всім пацієнтам проводилося регулярне сканування головного мозку кожні півроку протягом 15 років від моменту першого нападу захворювання.

Результати дослідження показали, що у пацієнтів з діагнозом "шизофренія" об'єм мозкової тканини в середньому менше, ніж у здорових людей. Автори відзначають, що найбільша втрата тканин головного мозку спостерігається у пацієнтів у перші два роки після початку захворювання, після чого цей процес істотно сповільнюється.

Професор Андреасен вважає, що це відкриття може допомогти лікарям визначити найбільш ефективний період часу для попереджання втрати тканин мозку у хворих на шизофренію.

У ході дослідження було також проаналізовано вплив антипсихотичних препаратів на мозок пацієнтів. Результати виявилися неочікуваними: з'ясувалося, що вищі дози антипсихотичних ліків призводять до більшої втрати тканин головного мозку, а це, у свою чергу, провокує частіші рецидиви хвороби. Як відзначають дослідники, виявлений феномен може змінити весь підхід до вживання антипсихотичних препаратів в лікуванні шизофренії.

Джерело: Освітній портал