друкувати


Уважно з алкотестерами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-13 02:30:12

Недавно в інтернеті з’явилися розповіді про те, як даішники фальсифікують результати перевірки водіїв на алкоголь. Мало того, київська преса повідомляла про подібний випадок у Яремчі. Що відбувається і як водієві правильно тестуватись на алкоголь і бути впевненим, що тест - чесний?

"Мене зупинили, дали дихнути в один газоаналізатор, - цитують одного столичного водія. - Попросили вийти з машини. Посадили у свій автомобіль, підсунули інший пристрій. Обидва тестери, за твердженням даішників, показали завищену норму алкоголю, хоч я нічого не пив".

За словами чоловіка, даішники зовсім не поспішали складати протокол і кілька разів погрожували забрати права. Крім того, не захотіли ознайомлювати з інструкцією роботи алкотестерів. Після спроб зв’язатися з журналістами представники ДАІ просто повернули документи.

Сьогодні водії часто скаржаться на дії інспекторів, визнають у прикарпатській міліції. Є навіть найчастіші теми цих скарг.

"Переважно водії скаржаться на незаконне, на їхню думку, складення протоколу, - говорить керівник сектору зв’язків з громадськістю УМВС в області Костянтин Кулак. - Переважно оскаржувані протоколи стосуються перевищення швидкості або керування у нетверезому стані. Водії мотивують скарги тим, що працівники ДАІ виміряли швидкість сусіднього, а не їхнього авто, або ж вони не вживали спиртного перед тим, як їх перевірили на алкоголь".

За словами Кулака, часом люди складають скарги за взірцями, які беруть в інтернеті. Деякі водії навіть не вичитують повністю ті зразки й залишають у тексті згадки про інші випадки в інших областях. Проте, стверджує Костянтин Кулак, якщо на одного інспектора надходить більше однієї скарги, з ним проводять окрему роботу.

Аби скарга дійсно дала ефект, міліція радить надсилати її в письмовому вигляді та якомога детальніше описувати всі обставини, зазначати імена та прізвища інспекторів, номерні знаки автомобілів, місце, де усе відбувалося тощо. До речі, щодо подій у Яремчі, стверджує Кулак, скарг не було…

Що ж робити, коли даішники хочуть обстежити вас на алкоголь?

"Огляд водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння проводиться міліціонером із використанням спеціальних технічних засобів у присутності двох свідків, - говорить юрист Івано-Франківської правничої агенції Андрій Іванович. - Свідками не можуть бути працівники міліції або люди, неупередженість яких викликає сумніви".

Як каже юрист, під час огляду міліція має використовувати спецзасоби, які дозволені Міністерством охорони здоров’я та Держспоживстандартом і мають свідоцтво про державну реєстрацію та свідоцтво про повірку. Сп’яніння фіксують, якщо тестер показує більше 0,2 проміле алкоголю в крові.

"Водій вправі перед оглядом вимагати пред’явити йому ці документи, - продовжує Андрій Іванович. - Якщо їх немає, то водій може відмовитися від огляду на місці. Тоді він направляється до спеціально визначеного закладу охорони здоров’я. Важливо пам’ятати: огляд на алко-, нарко- чи інше сп’яніння здійснюють у медичних установах не пізніше двох годин з моменту, коли інспектори ДАІ вперше запропонували алкотест".

Матчастина

Перелік технічних засобів, які використовують в ДАІ виявлення стану алкогольного сп’яніння:

- газоаналізатор "AlcoQuant 6020";

- газоаналізатор "Alcotest 6510";

- газоаналізатор "Alcotest 6810";

- газоаналізатор "Alcotest 7410 Plus com";

- спеціалізований прилад "Алконт 01".

Цей перелік затверджений наказом МВС України від 1 березня 2010 року № 33, він є вичерпним.

 

До теми

У 2012 році 22 працівників прикарпатської ДАІ притягнули до дисциплінарної відповідальності. Таку цифру в лютому озвучив начальник управління ДАІ УМВС в Івано-Франківській області Ярослав Ковальчук.

Загалом, минулого року в області працівники ДАІ склали 5761 адміністративний протокол за порушення правил дорожнього руху. Із них 587 - на водіїв, які керували автомобілями у нетверезому стані.

Джерело: РепортеР