друкувати


Іноземці беруть в Україні кулінарні майстер-класи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-12 12:30:02

Місцеві страви та напої приваблюють туристів не менше, ніж архітектура Львова та природа Карпат. Відтак, гостей Західної України запитали, що їм найбільше смакує тут. За результатами опитування утворився своєрідний кулінарний рейтинг.

Господиня карпатської колиби Марта Пилиповець каже: українські та іноземні відвідувачі у захваті від страв, що вона готує. Найбільше полюбляють запечену річкову форель, яку широко розводять у місцевих рибних господарствах. Зазвичай запікає її цілою у фользі - на відкритому вогнищі. Серед інших популярних страв - вареники з чорницями та ожиною. Гості від таких пригощань у захваті: кажуть, ніколи не куштували настільки простої і разом з тим - смачної їжі.

"Головне, чим мене приваблює місцева кухня - це її екологічність, - каже Деніел Кернел з Великобританії. - У нас в країні щороку зростає кількість прибічників екологічного харчування. Усе має бути простим і природнім, і карпатська їжа якнайбільше відповідає цим вимогам. Моя дружина навіть взяла кілька майстер-класів у місцевих господинь. Вже навчилася готувати деруни з грибною підливою".

Великою популярністю у туристів користується грибна юшка. Навіть найвибагливіші гурмани кажуть, що ніде її не готують так смачно, як у Карпатах. "Спробувати юшку можна у будь-якій ресторації, але найкраще її готують в невеликих садибах, - каже Антоніна Гуцуляк з Рівненщини. - За рецептом сухі білі гриби відварюють у курячому бульйоні зі спеціями, додають домашню локшину і зелень. Ще до неї роблять мазурки - невеличкі смажені рулетки з грибною начинкою. З подорожі Карпатами я традиційно привожу в’язанку сушених грибочків".

Але яка ж гуцульська кухня без баноша? Для затятих гурманів - це окремий пункт кулінарно-туристичної програми, адже хто не куштував баноша - той, вважайте, не бував у Карпатах. Також гості дуже полюбляють кромплі, запечені з домашньою ковбаскою.

"Для мене це справжній делікатес, - зізнається Альберт Фішер з Німеччини. - Карпатська картопляно-ковбасна запіканка навіть смачніша за традиційну німецьку".

Міцні напої львівського виробництва сподобались і росіянам. Іван Васильєв з Воронежу каже: про горілчаний завод "Гетьман", який виробляє "Морошу", чув багато хорошого - і не тільки від самих львів’ян. На виробництві мінеральну воду не піддають обробці, бо вона досконала від природи, тож та зберігає корисний склад і позитивну енергетику. Сьогодні львівська горілка стає все більш популярною - і не лише в Україні, а й за кордоном.

Джерело: ЗІК