друкувати


Рекламний стоп-кран

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-10 02:30:02

Реклама вже стала невід’ємною частиною міського середовища. Когось вона дратує, хтось її ігнорує, але так чи інакше вона впливає на нашу поведінку і формує цінності та уявлення про оточення.

Часто доводиться чути, що Івано-Франківськ перенасичений різноманітною рекламою, особливо зовнішньою. Такі зауваження лунають не лише від простих жителів, а й від чиновників, які відповідають за видачу дозволів на розміщення рекламних конструкцій.

Щоб змінити ситуацію на рекламному ринку обласного центру, департамент містобудування та архітектури МВК спільно з КП "Івано-Франківський міський рекламно-інформаційний центр" запропонували ухвалити рішення "Про розробку схеми розташування зовнішньої реклами в м. Івано-Франківську".

 

Солодкі обіцянки

Такого виду новації змінюють відносини між суб’єктами господарювання та органами влади, а тому повинні проходити процедуру громадських слухань, що недавно й відбулося. Для чого ж фахівцям рекламного ринку схема зовнішньої реклами? Як йдеться у пояснювальній записці до проекту рішення, схема потрібна для отримання наочної картини розміщення існуючих та визначення можливих місць розташування рекламних конструкцій, приведення  різних типів їх у відповідність до певних стандартів.

В. о. начальника департаменту архітектури та містобудування Володимир Гайдар пояснив, що фактично йдеться про інвентаризацію всіх рекламних конструкцій. Після цього чиновники подумають, як діяти далі, в яких частинах міста реклами забагато, а де можна встановлювати нові конструкції. За словами директора КП "івано-Франківський міський рекламно-інформаційний центр" Вікторії Шахоріної, наше місто перенасичене рекламою, особливо різноманітними вивісками на фасадах будинків. Щоб розв’язати ці проблеми, після розробки схеми створять концепцію, яка врегулює питання про те, які саме рекламні конструкції можна буде встановлювати на вулицях міста. За словами В. Шахоріної, планують надавати перевагу конструкціям типу сіті-лайт (1,8х1,2 м) замість білбордів (3х6 метрів).

Заплановані реформи на ринку реклами за задумом чиновників мають принести чимало позитиву - це і поліпшення дизайну міського середовища, і підвищення туристичної привабливості, і зменшення негативного впливу реклами на учасників дорожнього руху. Щоправда, недоліки також є: можуть зменшитись надходження до міського бюджету від розміщення зовнішньої реклами, крім того, суб’єкти господарювання будуть змушені демонтувати ті конструкції, які не відповідатимуть визначеним критеріям.

 

Мораторію - бути?

Найбільше дискусій викликав у проекті рішення пункт, яким передбачено заборонити розміщення нових рекламних конструкцій до кінця 2014 року. В деяких учасників слухань виникли сумніви в потребі такої тривалої "консервації" рекламного ринку. Представники влади пояснили свою позицію тим, що проведення інвентаризації потребує такого мораторію, щоб не створювати додаткової плутанини, поки розбиратимуться з чинними конструкціями. Дехто з представників рекламних агенцій пов’язав прагнення закрити ринок наближенням президентських виборів у 2015 році. Такі побоювання небезпідставні, адже політичні сили, які контролюватимуть ключових операторів зовнішньої реклами в місті, отримають додаткові переваги для "розкручування" свого кандидата або недопущення на ринок реклами кандидатів-конкурентів. Володимир Гайдар спростував ці припущення, ще раз підкресливши, що йдеться лише про наведення порядку.

 

Дозволи - не для всіх

Ринок зовнішньої реклами є дуже привабливим з економічної точки зору. Адже витрати на встановлення білборда можуть окупитися вже протягом кількох місяців. Щоправда, знайти місце, яке б відповідало всім вимогам, дуже непросто, адже найпривабливіші локації вже давно зайняті конструкціями конкурентів. Одна з фірм, наприклад, протягом кількох місяців намагається отримати дозвіл МВК на встановлення рекламних конструкцій на електроопорах на вулицях Незалежності та Тисменицькій. На одному із розглядів це питання розділило виконком, адже вісім членів проголосували "за", інші - "проти" або "утрималися", і в результаті для прийняття рішення не вистачило лише одного голосу. Підставою для відмови було те, що в місті вже діє мораторій на встановлення рекламних конструкцій в центральній частині. Крім того, конструкції можуть погіршити технічний стан електроопор, а також відволікати увагу водіїв.

 

Більше місця для "своїх"

У процесі обговорення питання про затвердження схеми зовнішньої реклами на громадських слуханнях В. Гайдар визнав, що в окремих частинах міста кількість реклами може збільшитись і це створить додаткові місця для учасників рекламного ринку. Щоправда, прозорої процедури, яка б дозволила чесно поділити цей ресурс, не існує. Як зазначила заступник директора КП "івано-Франківський міський рекламно-інформаційний центр" Зоряна Підхомна, законодавство України не передбачає застосування аукціонів та тендерів при розподілі місць під нові рекламні конструкції. Фактично підприємець має право звернутися до департаменту з пакетом документів, щоб встановити свій пріоритет на те чи інше місце. Далі вже чиновники можуть або погодитись з пропозицією бізнесу, або відмовити. Чинне законодавство надає департаментові архітектури дуже широкі повноваження, а це, своєю чергою, тягне за собою корупційні ризики. Як свідчить практика, дозволи на розміщення рекламних конструкцій дуже часто видають компаніям, які наближені до керівників відповідних дозвільних структур. Гасло "Свій до свого по своє" в цьому разі спрацьовує дуже чітко.

Джерело: Газета "Галичина"