друкувати


Інформатика по-коломийськи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-10 09:30:30

Освітні нововведення сколихнули чи не кожного українця, чия дитина навчається у школі. Для їх реалізації не вистачає відповідних умов. Найбільше це стосується забезпечення навчальних закладів комп’ютерами.

З 1 вересня цього року школярі опановуватимуть інформатику вже з другого класу. Значно збільшили кількість годин з цієї дисципліни, проте учням доведеться вивчати цей предмет по двоє за одним монітором.

Згідно з останніми даними, загалом по школах в Україні на один комп’ютер претендують 27 учнів. Для порівняння: у Франції на один комп’ютер - 3 учнів, у Польщі ​- 7, у Японії, Німеччині, США - менше, ніж на два школярі. Додамо, що в українських школах майже 40% комп’ютерів застарілі. У сільських населених пунктах взагалі відсутній інтернет, втім підручники для вивчення предмету "Сходинки до інформатики" завезені.

"Через введення нових предметів та зростання навантаження, у школах проведено перерозподіл навчальних годин, - повідомила начальник управління освіти і науки ОДА Зінаїда Болюк. - А саме зменшено кількість уроків музики, праці та образотворчого мистецтва. Перепоною для вивчення інформатики є недостатня кількість комп’ютерів у навчальних закладах міста".

У Коломиї також знайшлося чимало проблем щодо вивчення цього предмету. Найосновніша - недостатня кількість комп’ютерів у місцевих школах.

- Нині другокласники не забезпечені комп’ютерами, - наголошує начальник управління освіти міськради Марія Грицан. - Через важку фінансову ситуацію у Коломиї, закупівля комп’ютерів не здійснювалася. Поки що коштів на техніку не передбачено, тому школярі змушені працювати зі старими комп’ютерними комплексами.

Марія Грицан каже, що держава, видавши наказ, не забезпечила навчальні установи необхідним обладнанням.

- Востаннє ми закуповували комп’ютери для коломийських шкіл ще 2007 року та частину –2008 року. Практично всі навчальні заклади міста отримали по одному комп’ютерному комплексу, а СШ №1 та ЗОШ №4 отримали по два комп’ютерні комплекси.

Найстаріші комп’ютери стоять у школі №2. Їх всього лише чотирнадцять на цілий навчальний заклад. Комп’ютери школа отримала ще 2003 року. Тодішній директор Ярема Литвинець виграв конкурс "Директор року", за що отримав комп’ютерний комплекс для школи у дарунок. Відтоді нової техніки не надходило, ремонтують її за вчительські та батьківські кошти.

- На щастя, нині більшість другокласників знають, як працювати з комп’ютерами, - каже директор ЗОШ №2 Володимир Семчук. - Ми будемо намагатися просити батьківський комітет дозволяти дітям носити до школи свої ноутбуки чи планшети. Адже нині за одним комп’ютером на уроці інформатики сидять по двоє, а то й троє учнів. Це вкрай незручно для достатнього опанування предмету.

По двоє учнів за одним комп’ютером вчаться й у Коломийській гімназії ім. М. Грушевського. У робочому стані нині тут є 12 комп’ютерів, яким понад п’ять років. Вони малопотужні, що заважає виконувати всі необхідні операції, - скаржиться вчитель фізики та інформатики Валерій Кольцюк. Сучасні програми такі комп’ютери не сприймають, тому вимушені користуватися старими програмами.

- Варто, напевно, надавати перевагу мобільним комп’ютерам, тобто планшетам та ноутбукам, - переконаний Валерій Кольцюк. - Втім ця техніка є надто небезпечною для здоров’я, адже змушує концентрувати увагу на малій площі.

Перший комп’ютер гімназія отримала ще в 1992 році. Подарували його закладові колишні гімназисти. Втім, педагогічний склад, не знаючи, як застосовувати техніку, віддав комп’ютер міській раді.

2004 року завдяки батьківським коштам гімназистів заклад закупив дев’ять комп’ютерів. Через два роки міський відділ освіти надав навчальній установі ще кілька комп’ютерів. Та з часом стара техніка виходить з ладу і служить як експонат для внутрішнього вивчення.

- Комп’ютерний клас не оновлювався від 2006 року, - розповідає директор гімназії Йосип Матковський, - хоча раніше закуповували один-два комп’ютери за допомогою батьківських коштів. Звісно, маємо надії, що все ж виділятимуться кошти і навчальні заклади міста отримуватимуть необхідні комп’ютери. Все ж дітям потрібно здобувати максимальні знання не лише на теоретичному, але й на практичному рівнях.

Чи стане доступний комп’ютер кожному учневі на уроках інформатики - невідомо. Наразі лише інтернет провели у кожну школу Коломиї. Тішить те, що практично кожна дитина має комп’ютер удома. Можливо, хоча б це допоможе учням легше підніматися сходинками до інформатики.

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"