друкувати


Загроза для дітей - мультфільми?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-06 02:30:37

Не секрет, що мультики полюбляють як діти, так і дорослі. Мультфільми відрізняються яскравістю, образністю, залишаючись простими, доступними і ненав’язливими.

Багато з них мають низку позитивних виховних і розвиваючих властивостей, близьких до казки, вони навчають дітей дружбі, повазі і любові до батьків, а також оточуючих людей, любові до тварин, самостійності, розвивають творчі здібності, розширюють кругозір і сприяють пізнанню навколишнього світу.

Та батькам потрібно знати, що є мультфільми, перегляд яких можуть спонукати дітей до агресії, негативного ставлення до оточуючих. Такі мультики не мають абсолютно ніякого позитивного психологічного та педагогічного сенсу, а несуть тільки жорстокість, безжалісність, безкарність і зло.

Чому ж сучасні батьки дозволяють своїм дітям переглядати мультфільми, які самі жодного разу не дивилися? Чому батьки, коли зайняті, дозволяють дитині вмоститися перед телевізором, аби та не плуталася під ногами і не заважала їм? Невже важко зробити підбір мультфільмів, записати їх на диск і демонструвати дітям те, що не буде негативно відображатися на їхньому вихованні?

До вашої уваги ТОП-5 мультфільмів, які нині є популярними серед дітей:

1. "Губка Боб (Спанч Боб)",

2. "Тачки",

3. "Маша і ведмідь",

4. "Лунтік",

5. Японські "Аніме", "Наруто".

Отже, детальніше про кожен багатосерійний мультфільм, (їх я переглядала особисто), а ви, батьки, робіть висновки!

"Губка Боб (Спанч Боб)"

Не буду здивована, якщо ваш малюк скаже вам, що його улюбленим персонажем є Губка Боб. Це один із найпопулярніших мультсеріалів Америки, нині він заполонив усю Україну. Цей мультфільм розповідає про пригоди морської губки на ім’я Боб Квадратні штани і його друзів, які живуть у містечку Бікіні Боттом, на дні моря. Кращим другом Губки Боба є рожева морська зірка Патрік, розумові здібності якого обмежені. Історія Патріка про молюск звучить так: "Я розповім тобі одну історію. Вона називається "Потворний молюск". Жив-був потворний молюск. Він був такий потворний, що всі вмирали. Кінець".

Ще один епізод з мультфільму, в якому Патрік і Губка Боб всиновлюють маленьку устрицю і разом доглядають за малюком. При цьому Губка Боб є - "мамою", а Патрік - "татом".

Загалом, серіал вражає своїми примітивними жартами, тож порада батькам переглянути кілька серій.

"Тачки"

Анімаційний мультфільм, представлений студією Волта Діснея. Головний герой блискавка МакКвін — молодий перспективний гоночний автомобіль, що бере участь у змаганнях за престижний приз - Кубок Великого Поршня. Надзвичайна здібність Блискавки забезпечила йому стрімку кар'єру та популярність, але разом з тим швидкий успіх закрутив молодому таланту голову, зробивши його зарозумілим та занадто самовпевненим. Проте МакКвін змінюється і стає справжнім героєм… Цей повнометражний мультфільм можна з впевненістю назвати кращим з вищезазначеного переліку. Перегляньте обов’язково, вам сподобається!

"Маша і Ведмідь"

Переглядаючи цей мультфільм, варто звернути увагу на поведінку Маші. У кожній серії це дівча керує великим ведмедем, як хоче, а він покірно виконує всі її забаганки.

Побути в ролі Маші мріє кожна дитина - і в цьому успіх мультсеріалу. У ролі ж Ведмедя - досконалої жертви - частіше бувають батьки або дідусі і бабусі, які все дозволяють і все пробачають своїм улюбленцям. Стежте, щоб через надмірний перегляд цього мультфільму ваше чадо "не вилізло" вам на голову. До того ж Маша протягом 23-ох серій вільно обходиться без батьків і перебуває на вихованні у Ведмедя, який годує її, кладе спати, оберігає від лісових звірів… якщо простіше - виконує функцію одинокого батька. Тут можна спостерігати ідею ювенальної юстиції: якщо у тебе немає батьків - не біда, знайдуться люди, які дадуть тобі притулок, проте в реальному світі все зовсім не так, багато чого потрібно буде робити самостійно, і жоден "ведмідь" тобі допомагати не буде. Перегляньте та переконайтеся самі.

"Лунтік"

Лунтік - це безстатева істота дивного рожево-фіолетового кольору. У нього немає мами і тата, а лише прийомні дідусь і бабуся. Не секрет, що головний герой мультфільму має бути максимально наближений до реальних образів, адже діти полюбляють ототожнюватися з ним. А в цьому випадку це створіння не дуже підходить для цього. Окрім того, "Лунтік" - дуже яскравий мультфільм, а згідно з твердженнями психологів такі мультфільми є небезпечними для психіки дитини. Отож зверніть увагу на це, дорогі батьки!

Японські "Аніме"

Найбільше мене вразило те, скільки крові показують в японських "Аніме". Детально демонструють, як розрубують людей, як випадають їхні органи та бризкає кров…. З цього можна говорити про те, що такі мультфільми руйнують поняття добра і зла, притуплюють свідомість дитини, а чужий біль стає їй байдужий. Позитиву тут мало, тому зверніть увагу, якщо Ваша дитина любить мультик "Наруто" чи інші японські "Аніме".

Переглянувши ці всі мультфільми, склалося таке враження, що краще повернутися до методу наших дідусів-бабусів - читати діткам казки, а щодо вибору мультика, то слід добре подумати, який показувати, а який заборонити…

Пропонуємо ознайомитися з декількома нескладними рекомендаціями для того, щоб перегляд мультфільмів приніс малюкові більше користі, аніж шкоди. За порадами я звернулася до психолога, спеціаліста вищої категорії, члена Асоціації практикуючих психологів Івано-Франківщини Віри Кобилецької.

Час, проведений дитиною біля екрана, має строго дозуватися.

По можливості дивіться мультфільми разом з дитиною, обговорюйте їхній зміст після перегляду, попросіть малюка наступного дня переказати сюжет мультфільму. Якщо у маленького глядача виникають якісь запитання, наприклад, з приводу мотивації дій героїв, неодмінно поясніть йому і спробуйте в свою чергу запитати дитину: "А як би ти вчинив на місці головного героя?".

Перші мультфільми малюка за тривалістю не повинні перевищувати 5-10 хвилин. Найкраще підійдуть повчальні і добрі мультики, герої яких гарно намальовані або зроблені (якщо це ляльковий мультфільм). Гарний музичний супровід казки також збагачує її перегляд.

Діснеївські мультфільми та їм подібні продукти західної анімації більше підійдуть для дітей старшого віку. Ці мультики галасливіші і динамічніші, подекуди їхні персонажі поводяться дуже агресивно, отож далеко не всі вони підходять для несформованої психіки малюків.

Шановні батьки, піклуйтесь про здоров’я своїх дітей, не будьте байдужими!

Джерело: Газета "Коломийські ВІСТИ"