друкувати


Відгул для мами до школи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-06 04:30:29

День знань викликає у всіх одну спільну емоцію - хвилювання. Батьки першачків переживають, щоб чаду сподобалося в школі, педагогів тривожить організація свята. А всі інші роботодавці переймаються питанням, ким замінити частину працівників, які відпросилися до школи на Перший дзвоник.

Цього року більшість батьків полегшено зітхнули - День знань припало на неділю. Однак якщо на цей раз все обійшлося, то це не означає, що більше не доведеться відпрошуватися. Бо виховних заходів, на яких просто необхідна присутність батьків, протягом року чимало.

Окрім цього, є й чимало проблем, які неможливо розв’язати у позаробочий час, - повести дитину до лікаря, оплатити рахунки, взяти довідки з ЖЕКу. У всіх установах приблизно однаковий графік роботи. Якщо відпрошуватися часто, можна й роботу втратити. За статистикою центру зайнятості, 60% безробітних - жінки, які не можуть знайти роботу, бо виховують дітей. Власники фірм чудово розуміють, що працівниця-мама часто буде на лікарняному через хворобу дітей, її викликатимуть до школи або й просто намагатиметься раніше піти додому.

Зустрічаються й інші проблеми. Керівник відпустив з роботи раніше без подальшого відпрацювання чи з відпрацюванням. А бухгалтеру доводиться ламати голову, як оформити відсутність людини на роботі протягом кількох годин та яким чином нараховувати зарплатню. Самі працівники теж не в захваті від такої процедури. Відчувають себе некомфортно, бо доводиться зайвий раз турбувати начальство, хоч і відпрошуються ж не через забаганку, а за необхідністю.

Проте наразі немає закону в Україні, який б регулював ці всі нюанси. Освітяни стверджують, що стараються усілякі заходи переносити на вихідний день. Проте їм ніхто не платить за роботу в неділю. Та й тоді виходить, що в дітей теж забирають вихідні, коли вони повинні відпочивати.

Юристи кажуть, що можливість відлучатися з роботи потрібно зафіксувати в колективному договорі або в правилах внутрішнього трудового розпорядку. Там же слід зробити пояснення стосовно порядку оплати таких годин. Щоправда, коли обов’язку відпрацьовувати не встановлюють, можна обійтися без додаткової тяганини - достатньо фіксувати цей день як повністю відпрацьований. Інакше треба буде говорити про встановлення скороченого робочого часу для цього працівника, що викликає зайві проблеми, виникають запитання в контролюючих органів.

Тож як правильно домовитися з керівником про відгул - на словах чи на папері - залежить від багатьох обставин. Психологи ж радять відпрошуватися з легкістю й вишуканістю, не оправдовуючись.

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"