друкувати


Коломийська ОДПІ: Встановлено граничну суму розрахунків готівкою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-28 12:30:00

Незабаром зміни щодо порядку проведення розрахунків готівкою будуть стосуватися не тільки всіх суб’єктів готівкових і безготівкових розрахунків але й простих громадян.

Зокрема, установлено граничну суму розрахунків готівкою фізичної особи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі 150 тис грн;фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 150 тис. грн. При цьому фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 150 тис. грн., шляхом перерахування коштів з поточного рахунка на поточний рахунок, внесення коштів на поточні рахунки (у т.ч. у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті). Граничну суму готівкових розрахунків підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня залишили незмінною - 10 тис грн. Дані обмеження також поширюються і на розрахунки за сільськогосподарську продукцію.

Тільки в трьох випадках не застосовуються обмеження готівкових розрахунків, а саме: в разі розрахунків підприємств (підприємців) із бюджетами та державними цільовими фондами; в разі добровільного пожертвування та благодійної допомоги; в разі використання коштів, виданих на відрядження.

Відповідальність за перевищення обмежень несе підприємство (підприємець), яке заплатило кошти, тобто покупець, а не продавець

Нагадуємо, що Постановою Правління Нацбанку України від 06.06.2013 №210 установлено граничну суму розрахунків готівкою. Даний документ набирає чинності з 1 вересня 2013 року.

Джерело: Прес-служба Коломийської ОДПІ