друкувати


Будівництво сміттєпереробного заводу відклали

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-27 01:30:50

Вже кілька років у Коломиї точаться суперечки щодо будівництва сміттєпереробного заводу. Дехто - за, інші - категорично проти. Втім такі рішення приймаються не одразу. Перш ніж братися за реалізацію проекту, слід добре ознайомитися з усіма його сторонами. Ігор Слюзар вже давно виступає за будівництво цього заводу у Коломиї. Днями у складі обласної делегації він відвідав канадське місто Едмонтон. Там переймав досвід і вивчав проект.

Після повернення в Україну Ігор Слюзар кардинально змінив свої погляди щодо сміттєспалювального заводу. Детально ознайомившись з роботою такого заводу, зрозумів, що давні пропозиції щодо будівництва потрібно категорично відкинути. Це шкодитиме екологічній ситуації в місті. "Якщо ми хочемо, щоб Коломия залишалася туристичним центром, - каже очільник міста, - нам треба забути про цей задум. Дехто приводить приклад з Віднем, де такий завод існує, проте з його функціонуванням в нас виникне більше проблем, аніж позитивних результатів".

Що ж до сміттєпереробного заводу, то його варто будувати недалеко від найбільшого міста області, тобто Івано-Франківська. Завод необхідно буде ставити на очисних каналізаційних спорудах, розповідає Ігор Слюзар. У Канаді радіоелектроніку відправляють на переробку в Торонто. 92% сміття вони переробляють в себе. Це дуже хороший показник, який варто перейняти й Коломиї, вважає мер.

Крім того, у Канаді 70% сміття - це папір. Для його переробки там спеціально побудували паперовий комбінат. Вони виготовляють новий картонний папір без хімічних добавок. Він виходить дещо сірим, втім це екологічно-чисте виробництво. У Коломиї паперове сміття складає лише 30%. У місті є паперова фабрика, яка виставлена на продаж фондом державного майна. Тому немає економічного змісту будувати ще один такий завод. Кажуть, що покупці вже є. Якщо приміщення продадуть, виробництво паперу відновлять.

Ігор Слюзар зазначає, що у місті більші проблеми зі склом і пластиком. Останнє переробляють аж у Харкові. Тому скоріше всього, що завод будуватимуть на Івано-Франківщині. Вигідно буде не лише для прикарпатців, але й для Західної України загалом, яка зможе також переробляти тут сміття.

Інвестора для будівництва заводу поки немає. Канадці не поспішають вкладати кошти в Україні. Мовляв, мають поганий досвід 1990-х років, коли їхні кошти не повернулися. Ігор Слюзар переконує, що пошуки інвестора не припинятимуться.

Нагадаємо, у 2011 році проектно-будівельна компанія "Україна-Австрія" мала намір побудувати сміттєпереробний завод у Коломиї. Його планували розташувати на земельній ділянці площею до 15 га на вул. Кривоноса. Для будівництва заводу необхідно приблизно два роки. Завод мав переробляти 450 тис. тонн сміття на рік. Компанія мала намір інвестувати в будівництво 350 млн. євро. Втім плани не реалізувалися. Поки ще невідомо, на якій площі будуватимуть і скільки коштів буде вкладено в цей проект.

Автор: Олена КОЗАЧЕНКО
Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"