друкувати


Небезпечні курортні "подарунки"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-26 01:30:03

Наприкінці літа традиційно додається роботи лікарям-дерматовенерологам. Повертаючись із відпочинку, франківці привозять не тільки добрий настрій та драйв від нових вражень і пригод, але й добірний букет різних хвороб. 

Найбільш поширені - шкірні захворювання та статеві інфекції. З чим мають справу медики цього року, "ГК" розповідає головний лікар Івано-Франківського обласного дерматовенерологічного диспансеру Іванна Цідило.

 

Гриби за вухом, кліщі на долонях

"І дорослі, і діти привозять з відпочинку передовсім шкірні захворювання, - пояснює Іванна Цідило. - Зараз маємо пік захворювання на мікроспорію. В стаціонарі диспансеру саме тепер лікують це грибкове захворювання кілька десятків дітей із мамами".

Мікроспорія - одна з найбільш розповсюджених форм дерматологічної патології. Заразитися цим видом грибків можна передовсім від домашніх тварин - від котів і собак. У тварин хвороба проявляється облисінням на морді та зовнішніх поверхнях вушних раковин, а також на лапах. Утім, доволі часто клінічно здорові коти, рідше пси, можуть бути міконосіями. Мікроспорія передається також від людини до людини - через забруднені збудниками предмети та поверхні. Набратися грибка, попереджає лікар, можна у колективі - в таборах, у пансіонатах та інших закладах відпочинку. Діти привозять інфекцію найчастіше або з відпочинку у селі, або на морі.

Мікроспорія небезпечна тим, що швидко передається і важко лікується, пояснює головний лікар обласного дерматовенерологічного диспансеру. Останнім часом медики констатують стійкість збудників до ліків, тобто резистентність. Якщо раніше цей грибок вдавалося вилікувати за 2-3 тижні, то тепер для повного одужання хворого потрібно від одного до двох місяців. "Зараз спостерігаємо більш тяжкі резистентні форми мікроспорії", - попереджує Іванна Цідило.

Через специфіку інфекції хворим не можна контактувати зі здоровими людьми. Режим лікування передбачає певну ізоляцію, рекомендується стаціонар. При цьому обов’язково досліджуються всі побутові контакти, щоби запобігти поширенню мікроспорії. Відтак всі, хто контактував із хворими, повинні пройти огляд у лікаря і, при потребі, отримати лікування чи пройти профілактику.

Дуже часто з місць відпочинку привозять... коросту. Це дуже заразливе "древнє" захворювання є другим за поширеністю серед курортних хвороб-"подарунків", відзначає лікар. Незважаючи на сучасні методи, які передбачають лікування корости впродовж 24 годин, ця хвороба в багатьох випадках діагностується задавненою. Тобто вже на тій стадії, коли ходи коростяного кліща у верхньому шарі шкіри через інтенсивне свербіння розчесані до подряпин та інфіковані вторинною інфекцією, замасковані саднами та пухирями. Важливо, що на ранній стадії хвороби ходи кліщів добре видно на руках - зап'ястках, в ділянці ліктів, сідниць, живота, по краю пахвових западин, у чоловіків на статевому члені, у маленьких дітей на долонях і підошвах.

Стрибки у гречку з сюрпризами

Найбільш небезпечні на курортах, вважають медики, інші контакти - статеві. "Є курортні романи - є супутні хвороби. З відпочинку такі багато хто привозить, - розповідає Іванна Цідило. - В кінці серпня - на початку вересня традиційно відзначаємо зростання кількості захворювань, які передаються статевим шляхом (ЗПШ). Плюс із літніх канікул повертаються студенти. Серед них щороку маємо найбільше хворих".

Лікарі вважають загрозливим той факт, що зростає кількість хвороб ЗПШ, викликаних внутріклітинними збудниками. "Хламідії, мікоплазми, уреаплазми, трихомонели - це дуже небезпечні збудники, вони викликають безсимптомний перебіг хвороби і несуть загрозу здоров’ю. У чоловіків ці інфекції провокують простатит й імпотенцію. А у жінок - викидні, завмирання вагітності, народження мертвих дітей і безпліддя", - пояснює головний лікар венерологічного диспансеру.

Звідси проблеми з народженням дітей у молодих пар. Дуже часто вони мають задавнені ЗПШ. Невчасно їх діагностують, неадекватно лікують - і, як результат, хронічні захворювання із тяжкими ускладненнями. В цьому контексті дуже важливо, наголошує лікар, щоби люди зверталися, обстежувалися і лікувалися у спеціалістів.

Саме спеціалісти-дерматовенерологи, а не лікарі широкого профілю, в багатьох складних випадках розпізнають хворобу і правильно та ефективно її пролікують. "Нещодавно звернулася пацієнтка з пієлонефритом, - розповідає Іванна Цідило. - Виявилося, що захворювання нирок викликане збудниками ЗПШ. Зазвичай вони паразитують в сечостатевій системі і по висхідному шляху вражають інші органи. В даному випадку вразили нирки". Важливо також, що, на відміну від терапевтів, венерологи лікують пару. "Це дуже важливий момент, - наголошує лікар. - Обстеження і лікування тільки когось одного з пари нічого не дає. Тільки спільна терапія є запорукою того, що допомога буде дієвою. І обоє будуть здоровими".

Не можна займатися самолікуванням, попереджає лікар. "Часто стикаємося із випадками, коли хворі купують якісь антибіотики в аптеці, проп’ють три-п’ять днів і думають, що здорові. А насправді ускладнюють свій стан. Так, цикл розвитку хламідій - мінімум два тижні, і курс лікування має перекривати цей цикл. Відтак призначати відповідну терапію може тільки спеціаліст", - наголошує Іванна Цідило.

Головний лікар обласного дерматовенерологічного диспансеру повторює, що треба свідомо ставитися до свого життя і бути відповідальним за власну поведінку. Слід пам’ятати про засоби, які запобігають інфікуванню ЗПШ. Оптимальним є ще до того, як будувати тривалі стосунки, обстежитися обом партнерам. Доцільно проходити обстеження і до планування вагітності.

"Якщо людина веде безладне статеве життя, то в ідеалі слід обстежуватися після кожного випадкового контакту, - наголошує Іванна Цідило. - Є пацієнти, які розповідають, що мають по три різні партнерки щодня. І вони, як правило, носять цілий "букет" ЗПШ. За правилами, щоби перервати ланцюжок поширення інфекцій, треба обстежити всіх партнерок кожного такого ловеласа. Оскільки вони є носіями збудників і далі поширюють їх. На практиці це неможливо. Тому слід вважати - здоров’ям за хвилинний спалах платити не варто".

Джерело: газета "Галицький Кореспондент"