друкувати


Стратегічне мислення можна покращити відеоіграми

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-23 02:30:09

Співробітники Університетського коледжу Лондона та Університету королеви Мері (Британія) встановили, що деякі різновиди відеоігор покращують стратегічне мислення, пише The Times of India.

Учені залучили до експерименту 72 добровольці і виміряли їх когнітивну гнучкість - здатність швидко адаптуватися до змін, застосовувати різні стратегії при вирішенні проблем, перемикатися з однієї ідеї на іншу. Учасників розділили на дві групи і запропонували їм зіграти у різні версії StarCraft - комп'ютерної гри в жанрі стратегії у реальному часі (гра була розроблена і випущена в 1998р.). У цій грі користувачі особисто створюють підконтрольні собі армії і воюють за володіння контролем над всім полем бою.

Ще одній групі учасників запропонували гру The Sims, яка симулює реальне життя (гра була розроблена і випущена в 2004р.). Ця гра не вимагає хорошої пам'яті і безлічі тактик. В ході експерименту всі випробовувані грали у відеоігри близько 40 годин протягом 6-8 тижнів. Також їм запропонували пройти ряд психологічних тестів на початку і після завершення дослідження.

У результаті з'ясувалося, що ті, хто грав в StarCraft, були швидшими і точнішими при виконанні завдань на когнітивну гнучкість. А ось у учасників третьої групи таких змін не відзначалось. За словами автора Брайана Гласса, якнайкращі результати були у тих, кому дісталася складна версія StarCraft.

Раніше канадські вчені запропонували лікувати амбліопію ("ледаче око") за допомогою відомої гри "Тетріс". За їх словами, вона може змусити обидва ока працювати скоординовано. Крім того, відеоігри можуть поліпшити зір у людей, що страждають від вродженої катаракти (помутніння кришталика).

Джерело: Освітній портал