друкувати


Чи може бути небезпечним для здоров’я трав’яний чай?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-21 03:30:16

Трав'яний чай прийнято вважати цілющим, проте перевірка, проведена Інститутом з оцінки ризиків у Берліні (ФРН), виявила в такому чаї небезпечні для здоров'я пірролізидинові алкалоїди.

У свідомості більшості людей трав'яний чай давно і міцно асоціюються з такими поняттями як "лікувальний", "цілющий", "оздоровчий". В інтернеті є багато рекомендацій щодо збирання трав і рецептів приготування чаю і настоїв від різних хвороб і недуг.

Тим більшу тривогу викликало тепер застереження, з яким виступив Федеральний інститут з оцінки ризиків при Міністерстві захисту прав споживачів, продовольства і сільського господарства ФРН. Відомство повідомило, що провело перевірку більш ніж 220 видів наявного в широкому продажі трав'яного чаю і в багатьох з них виявило несподівано високий вміст пірролізидинових алкалоїдів.

Йдеться про групу хімічних сполук рослинного походження, що володіють канцерогенними властивостями. Якщо ж мати на увазі, що цей берлінський інститут до цього часу не був помічений у дослідженнях, якими відомі британські вчені, то до його застереження слід поставитись вельми серйозно.

Альфонсо Лампен (Alfonso Lampen), що очолює в берлінському відомстві відділ безпеки продуктів харчування, особливо підкреслює, що проведене дослідження трав'яного чаю не було репрезентативним, а тому відмовляється назвати ті сорти, в яких виявився найбільш високий вміст пірролізидинових алкалоїдів. Можна відзначити лише, що найменше канцерогенів виявилось у зеленому чаї і що розсипний чай у середньому безпечніший, ніж чай у пакетиках.

Джерело: Освітній портал