друкувати


Необмежене мистецтво. Карате по-коломийськи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-21 01:30:32

Поміж усіх спортивних дисциплін найбільшу популярність здобули бойові мистецтва. Місцеві боксери та борці добре відомі шанувальникам спорту далеко за межами України.

Та не лише цими видами єдиноборств славиться Коломия. За 25 років існування у місті школи карате її вихованці неодноразово демонстрували високі результати.

Карате - це мистецтво ударів. Удари наносяться як руками (кулаками, ребром долоні, відкритою рукою, ліктями), так і ногами (стопами, колінами). В різних стилях карате також вчать ударам в больові точки та життєво важливі ділянки, використанню захватів, викручуванню суглобів, замкам, утримуванням та кидкам.

Найвідомішим, пов’язаним з карате, коломиянином став Михайло Лесюк. Чемпіон Європи та світу, володар чорного поясу та п’ятого дану з карате, майстер спорту міжнародного класу - саме такі гучні звання і титули має наш краянин. Крім цього, вже більше року він є президентом Всеукраїнської федерації карате за версією VUGO-BUDO. А ще М. Лесюк займається тренерською роботою. Гарним прикладом його наставницького хисту став син Ярослав - чемпіон світу серед юнаків, володар Кубка світу серед дорослих, майстер спорту, володар третього дану та чорного поясу. Разом з батьком він навчає юних коломиян карате в ДЮСШ "Україна" і ДЮСШ "Колос".

Серед вихованців М. Лесюка є й чемпіони світу, призери Європи, чемпіони України. Його вихованці працюють у трьох європейських спортивних клубах. Свої заняття батько і син проводять на базі спортзалу ЗОШ №8. Це наразі вважають своєю основною проблемою, бо взимку там виникає парниковий ефект, від чого стіни приміщення мокріють. Влітку теж не без проблем - спорстменам не вистачає свіжого повітря.

- В радянські роки кожна спортивна школа мала свою базу. Зараз же все розвалили і розікрали. Мерія пропонує нам такі приміщення, які краще підірвати і збудувати на їхньому місці нові, - розповідає Михайло Лесюк. - Директор школи дає нам зал після закінчення уроків. Але й тут підганяють інші спортсмени, у яких теж нема своєї бази.

Михайло Лесюк вважає, що проблему з приміщенням вирішити можна.

- Зараз ідеться про земельну ділянку. Маю мрію побудувати зал східних єдиноборств. А мої мрії зазвичай здійснюються, - ділиться своїми планами тренер.

У літній час підопічні М. Лесюка займаються на штучному футбольному полі ЗОШ №8.

- Цей майданчик знищили практично за рік після його відкриття. Допоки тут хтось не покалічиться, ніхто й палець об палець не вдарить для його відновлення. Невідомо навіть хто за нього відповідає - один на іншого киває, - каже М. Лесюк.

Серед підопічних Михайло Лесюк пропагує виключно здоровий спосіб життя. Розпочати заняття може кожен, адже тут немає жодних вікових обмежень. Зараз у групах тренуються спортсмени від шести до 40 років. Заняття проводяться за трьома версіями карате: WKF, JKA та VUGO-BUDO. Нещодавно, окрім карате, розпочали вивчати й тхеквандо ВТФ. Це - олімпійська версія, в якій коломияни роблять тільки перші кроки. Взялися Михайло та Ярослав Лесюки за неї неспроста. Чоловіки поставили собі за мету найближчим часом виховати спортсмена, який візьме участь у Олімпійських іграх.

Попри усі негаразди з матеріально-технічною базою пан Михайло з сином не опускають руки. Вони продовжують йти вперед, демонструючи впевненість, притаманну тільки справжнім майстрам своєї справи.

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"