друкувати


Учені розповіли про шкоду Wi-Fi

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-21 09:30:02

Сьогодні складно уявити собі життя, позбавлене безпровідних пристроїв - мобільних телефонів, ноутбуків або планшетів. Але вся ця техніка створює електромагнітні поля, які можуть нагрівати тканини живого організму. Такі висновки не лише учених, але і влади ЄС.

Ряд фахівців і деякі громадські організації вимагають підсилити заходи з захисту при використанні Wi-Fi і нових технологій, особливо у громадських місцях типу шкіл і лікарень.

Експерти підрахували: дитина, яка ходить до дитячого садка і школи з 3 до 16 років, буде більше 10 тис годин піддаватися дії випромінювання від безпровідних пристроїв.

В ЄС вже діє стандарт, що обмежує потужність випромінювання пристроїв мобільного зв'язку.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) відзначає, що головний ефект від радіовипромінювання - нагрівання тканин організму. Щоправда, випромінювання мобільного телефону здебільшого абсорбується шкірою, а в мозку або інших внутрішніх органах температура підвищується не значно.

Що стосується мереж Wi-Fi, то вони впливають на мозок ще слабкіше, ніж телефони, запевняє Елізабет Кардіс з Центру досліджень епідеміології довкілля.

У той же час інше дослідження на матеріалі 13 країн виявило: у тих, хто дуже активно користувався мобільником, можливо, частіше розвивається такий вид пухлини, як гліома.

Міжнародне агенство досліджень раку (IARC) вже оголосило радіочастоту EMF (RF), використовувану для мобільного зв'язку, потенційним карциногеном людини.

Експерти рекомендують конкретні обережності:

  • Не притискувати телефон до голови, а використовувати гарнітуру.
  • Розміщувати точку доступу до wi-fi не ближче ніж в 1 метрі від місць, де людина проводить багато часу (ліжко, стіл, диван, місця для ігор).
  • Передавати великі об'єми даних або дивитися потокове відео лише у випадку, якщо безпровідний зв'язок пристрою з точкою доступу хороший (при повторній передачі дія випромінювання посилюється).
  • Використовувати термінали з контролем потужності (наприклад, ECO DECT замість DECT).
  • Вимикати точки доступу, коли вони не використовуються (інакше пристрій все одно посилає сигнали).
  • У громадських місцях краще встановити одну мережу Wi-Fi для всіх пристроїв або повернутися до дротового інтернету.
Джерело: Освітній портал