друкувати


Людей, що більше користуються однією півкулею мозку, не існує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-20 03:30:48

Є теорія, згідно якої у деяких людей краще розвинена права півкуля мозку, а у деяких - ліва. Прийнято вважати, що ліва півкуля відповідає за аналітичне мислення, логіку, розпізнавання математичних символів і розумові операції з їх обробки. У той же час права півкуля більш пов'язана з образним мисленням і творчими здібностями.

Таким чином особа, у якої провідною або домінуючою півкулею є ліва, швидше за все, стане математиком або аналітиком, тоді як за наявності домінантної правої півкулі з неї швидше за все виросте художник або актор.

Проте дослідники з Університету штату Юта (University of Utah, США) провели експерименти з використанням новітньої апаратури і дійшли висновку, що такого явища як домінантна півкуля не існує взагалі.

Учені досліджували результати сканування мозку 1011 осіб 7-29 років, що перебували в стані спокою. Вони розбили мозок на 7000 областей у пошуках характерних з'єднань, які свідчили б про активність зв'язків областей.

Таким чином, у кожному випадку аналізувалися мозкові мережі на предмет виявлення ознак того, що людина користується якимись мозковими структурами частіше. Але ці ознаки так і не були виявлені.

Дійсно, різні півкулі обробляють різну інформацію. Наприклад, мовні навики пов'язані з лівою півкулею, а увага - з правою. Але система функціонує в цілому. Люди не користуються лише однією півкулею.

Джерело: Освітній портал