друкувати


КОЛОМИЯ - події, що стали найважливішими у році

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-20 02:30:20

Коломия відзначила 772-у річницю від часу першої писемної згадки. Щороку в місті відбуваються події, які мимоволі доповнюють історичну книгу Коломиї. 19 серпня минає ще один літописний рік. Що визначного у Коломиї трапилося за останніх 365 днів - про це напередодні святкування Дня міста розповідають "ДК" відомі коломияни.

Мирослав СИМЧИЧ, почесний громадянин міста Коломиї: "Найважливіші та найяскравіші події - це ті, що відображають історичну спадщину Коломиї. Для мене, власне, найзнаковішими були заходи, приурочені пам’яті загиблих воїнів ОУН-УПА. Звісно, ж важливою подією для міста стало відкриття катедрального собору Преображення Христового. Також тішуся, що цьогоріч у Коломиї скасували святкування 8-ого березня".

Михайло АРСАК, директор музею історії міста: "Особисто для мене, найзнаковішою подією за рік, що минув, було встановлення бруківки на бульварі Лесі Українки. Можливо, для декого це виглядає банально, проте для багатьох людей - це важлива подія. Тому що тривалий час ніхто не міг полагодити один з найголовніших міських напрямів. Тепер, нарешті, міська влада звернула увагу на цю недоробку".

Іван ДАНИЛИШИН, заслужений тренер України: "Оскільки нам треба дбати про здоров’я нації, то найважливішим за останній літописний рік вважаю від’їзд на відпочинок рекордної кількості дітей. Завдяки наполегливості тренерів і федерації боксу міста, не зважаючи на відсутність фінансування, майже півсотні дітей оздоровились цього літа у спортивних таборах та на морі".

Валерій КОВТУН, директор педагогічного коледжу: "Однією з найвизначніших подій минулого року, зокрема у педколеджі, було стартування культурологічного проекту - встановлення рекорду України "Читання Кобзаря 200 днів". Ще одним важливим заходом стала задекларована громадська ініціатива "Збережемо стару Коломию". Однозначно, вагоме досягнення міста в 2013 році - вчасна виплата зарплати працівникам бюджетної сфери - медицини, освіти та культури".

Ярослава ТКАЧУК, директор Національного музею Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського: "Без сумніву, найважливішою подією за останній літописний рік стало відкриття катедрального собору Преображення Христового УГКЦ. Працівники музею доклали чималих зусиль, щоб собор виглядав якнайкраще. Ми постійно співпрацювали з покійним владикою Миколою Сімкайлом, зі священиками, художниками, будівельниками. Музейники вишукували у фондах історичні моменти, які пов’язані з іконографією. Ми намагалися допомагати у науковому полі, завжди консультували.

Якщо говорити про музейну справу, то у нас практично щодня відбувається якась знакова подія. Кожна експонована виставка - це велика подія для міста.

За минулий рік ми отримали чудовий дарунок від поляків - вони видали книжку, в основу якої увійшла музейна виставка. Монументальну працю "Відмінні одягом" написала польська дослідниця Алісія Возняк".

Уляна МАНДРУСЯК, начальник відділу культури міськради: "Дуже успішно пройшов фестиваль "Писанка". Він був відзначений Міністерством культури України. Делегати, які побували на фестивалі, пообіцяли фінансову підтримку фестивалю від міністерства, тому що побачили його важливість і потрібність.

Знаковою подією у культурі міста був звіт коломиян в Івано-Франківську, присвячений 200-літтю від дня народження Тараса Шевченка. Керівництво області відзначило високий рівень виступів, а за цим стояла колосальна робота багатьох людей".

Дмитро ЧИБОРАК, директор Коломийського академічного обласного українського драматичного театру ім. І. Озаркевича: "Для театру великою подією щороку є фестиваль "Коломийські представлення". Ми намагаємося показати коломиянам найкращі зразки театрального мистецтва з цілої України та запрошуємо закордонні колективи. Цей фестиваль піднімає престиж не лише нашого театру, але й міста загалом на культурній арені України. Театральний фестиваль стає візитівкою нашого міста. Він звертає до себе увагу та переносить культурний центр країни саме до Коломиї".

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"