друкувати


Вірус сезону

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-20 12:30:22

У сусідніх з Івано-Франківською областях поширюється ентеровірус, який викликає серозний менінгіт - запалення мозкових оболонок. Хворіють і дорослі, і діти.

Впродовж липня у шести районах Львівської області було зареєстровано 42 випадки захворювання на серозний менінгіт, 20 хворих - діти. Наразі триває ідентифікація збудника, який викликав спалах хвороби. Місяць тому подібний спалах серозного менінгіту стався на території Чернівеччини. Тамтешні медики повідомляли про ентеровірусну інфекцію, яка стала причиною захворювання.

В останній тиждень про серозний менінгіт заговорили в Ужгороді, де з таким діагнозом у лікарню потрапили п’ять дорослих і четверо дітей, та в Житомирі, де цими днями із запаленням мозкових оболонок госпіталізували 10 дітей. На Франківщині медики спостерігають поодинокі випадки ентеровірусної інфекції.

За повідомленням Мінохорони здоров’я України, розповіла "ГК" головний епідеміолог області Марія Бойко, у Російській Федерації протягом червня-липня також було зареєстровано різке підвищення захворюваності на ентеровірусні інфекції, до числа яких відносять і серозні менінгіти. Траплялися смертельні випадки.

Треба знати, пояснює головний спеціаліст з епідеміології Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації пані Бойко, що ентеровірусна інфекція виявляє себе по-різному. Можуть бути катаральні прояви, як-от виділення з носа, кашель, підвищення температури тіла, гіперемія слизових оболонок, біль у животі, пронос, іноді з домішками слизу. Джерелом інфікування є хворі люди та вірусоносії. Вважається, що власне ентеровіруси Echo і Коксакі викликають серозний менінгіт. Доведено, що ця хвороба має сезонний пік, який припадає на літо.

Ознаки серозного менінгіту - підвищення температури тіла до 39 градусів, різкий біль голови, почервоніння обличчя, дрібний висип, який швидко зникає, запаморочення, нудота, багаторазове блювання, напруження (ригідність) м’язів потилиці. Іноді спостерігаються марення та судоми.

Шлях передачі інфекції - фекально-оральний, тобто збудник передається через брудні руки, забруднені предмети побуту, воду, продукти харчування. Інфекція також поширюється повітряно-крапельним шляхом - при кашлі і чханні через повітря.

Щоби вберегтися від інфікування, слід передовсім дотримуватись правил особистої гігієни, часто мити руки, часто (хоча б раз на три дні) міняти постіль, щодня змінювати рушники. Проводити щодня вологе прибирання, часто провітрювати приміщення. Купатись виключно у відведених для цього місцях, при купанні уникати потрапляння води у ніс чи в рот. Слід уживати лише свіжі продукти харчування. Ретельно мити фрукти та овочі, перед вживанням обробляти їх гарячою водою. Пити лише кип’ячену або бутильовану воду. Не купувати харчі у місцях, непридатних для торгівлі, не забувати про термічну обробку продуктів. Не готувати надмірну кількість їжі і не зберігати її кілька днів.

При виникненні симптомів захворювання слід негайно звернутися по медичну допомогу, в жодному разі не лікуватися на власний розсуд. До візиту лікаря хворого необхідно ізолювати. «Оскільки бувають випадки, коли відсутні типові клінічні ознаки хвороби, то треба звернути увагу, в першу чергу, на такі прояви, як діарея, нудота, блювання, висока температура тіла, слабкість та біль у м'язах. Якщо є порушення свідомості і блювота, то слід негайно звертатися до лікаря», – попереджає Марія Бойко.

Надзвичайно важливо, застерігає епідеміолог, щоби батьки в цій ситуації відповідально ставилися до харчування дітей, дбали про дотримання ними правил особистої гігієни.

Джерело: газета "Галицький Кореспондент"