друкувати


Про реконструкцію площі перед музеєм Писанки, або слово коломиянам

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-20 11:30:09

Ще в квітні цього року головний архітектор Коломиї Юрій Процюк на громадських слуханнях наполегливо наголошував на необхідності реконструкції площі перед "Писанкою", інкримінуючи це тим, що середмістя мусить мати кращий вигляд. На передостанній сесії міської ради депутати вже виділили кошти на проектні роботи. В інтерв’ю "ДК" мер Ігор Слюзар запевнив, що кошти для реконструкції знайде за межами бюджету міста.

Чи варто реконструювати площу перед "Писанкою", чи є це основною проблемою для Коломиї та чи стане ця реконструкція корисною для середмістя - обговорювали цього тижня на своїх фейсбук-сторінках небайдужі коломияни.

Євген Гапич, фотомитець: "Я вважаю, що проводити реконструкцію площі біля Писанки зараз недоцільно. Найперше слід доробити пам’ятник Івану Франку та відремонтувати будинки у середмісті. Ситуація із фасадами будинків - жахлива. На мою думку, слід розробити туристичні маршрути та прибрати МАФи з центральної частини міста. Туристи не купуватимуть продукцію в МАФах, адже свідомі європейці завжди купують продукцію у магазинах. Коломия має бути привабливою, перш за все, для туриста".

Петро Крив’юк, депутат міськради: "Гадаю, що реконструкцію площі необхідно робити. Зараз її вигляд надто стандартний і нагадує радянські часи. Але ніхто ж не купує бензин, поки не придбав авто. Основна причина, чому туристи не хочуть до нас їхати, - це дороги. Тому, на мою думку, спочатку потрібно навести лад із дорогами, особливо на околицях міста. Єдиний мер, який асфальтував нецентральні вулиці міста, був вже покійний Володимир Машталер. Думаю, що до робіт варто залучити також і громаду міста. Треба шукати компроміс з людьми".

Олег Грицьків, психолог:"На мою думку, реконструкція площі перед Писанкою - це піар-хід міської влади, а не будь-що інше. До цієї площі відсутні доїзди. Зараз є набагато нагальніші проблеми в місті: жахливі дороги та хідники. І до того ж реконструкцію площі коломийці не просили у влади. Вигляд площі - це питання, яке мають вирішувати мешканці Коломиї, а не економісти у ратуші. І, як висновок, - не слід витрачати бюджетні кошти на чергові передвиборчі маніпуляції".

Ірина Масьовська, івент-організатор: "Площа перед Писанкою може почекати. Це не так принципово, у Коломиї достатньо питань, які потребують негайних капіталовкладень. Наприклад, Вічевий Майдан, де "труною" перед театром стоїть розмальована будівля! В жахливому стані перебуває й кінотеатр "Джерело". Я розумію, що приміщення знаходиться на обласному фінансуванні, але його відвідувачі - жителі Коломиї, про це варто теж подумати. Міська влада могла б якось зарадити плачевному стану глядацьких крісел, якщо їх ще так можна назвати. Ще однією важливою проблемою є те, що кошти то виділяють, але не завжди в повному обсязі вони потрапляють до місця призначення".

Сергій Мазурик, різноробочий: "Звичайно, хочеться, щоб відновили площу перед ратушею, але от чи є це основна проблема міста, маю сумніви. Є такі передбачення, що це просто хороший задум міських чиновників, щоб завоювати прихильність коломиян. Площу потрібно відновлювати, бо це серце міста, але не зараз. Слід вже врешті-решт хоч якось взятись за ремонт міських доріг, а надалі вже ремонтувати площу".

Галина Іванівна, держслужбовець: "Площа перед ратушею потребує ремонту. Але це питання повинна вирішувати громада міста, але аж ніяк не влада. Та й взагалі, чи дійдуть кошти за призначенням? У місті вже є чимало об’єктів, фінансування яких проводились за трохи дивними схемами, в кінцевому результаті до добра це не приводило".

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"