друкувати


Алкоголь можна не тільки пити, а й колекціонувати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-16 10:30:20

Якщо ви вважаєте, що алкогольні напої призначені лише для того, аби їх розпивати, то ви глибоко помиляєтесь. Серед нас є люди, які гордо називають себе алкомінімалістами - колекціонерами мініатюрних пляшечок з алкоголем.

Сам же вид такого оригінального і незвичайного колекціонування називається алкомінімалістикою. В Україні алкомінімалістів не так і багато: близько тридцяти осіб. До цієї славної когорти колекціонерів спиртного належить і житель селища Печеніжин Василь Гаврищук. Чоловік уже протягом двадцяти восьми років займається колекціонуванням алкогольних мініатюр. Нині у печеніжинця - понад п’ятсот експонатів.

У окремій кімнаті Василя Гаврищука на дерев’яних поличках акуратно розкладені міні-пляшечки з різними алкогольними напоями: коньяком, горілкою, вином, мартіні, бренді, текілою, пивом, лікером, бальзамом, віскі, настоянкою тощо. Причому усі вони розлиті у ємності різної форми: бика, жіночої туфельки, скрипки, глечика, вежі, кінської голови і ще багато-багато всього, що годі й перелічити. Від такої розмаїтості кольорів, форм та величин очі просто розбігаються. Перше, що спало на думку, побачивши таку унікальну колекцію, було: "Ну це і силу волі треба мати, аби таке вдома тримати і пальцем не чіпати". Пан Василь, мабуть, не вперше бачачи здивування у очах оглядачів його експонатів, лише посміхнувся і сказав, що рідні, друзі та сусіди уже так звикли до його незвичайного захоплення, що вже й самі при будь-якій нагоді, а то й без неї, долучаються до поповнення алкогольної колекції і привозять "свіжі" експонати з-за кордону.

"Усе почалося ще у 1985 році, - пригадує чоловік, - коли я відпочивав у Болгарії. Якось прогулюючись сувенірним ринком, я звернув увагу на набір міні-пляшок з алкоголем. Придбав їх просто як сувенір з сонячної Болгарії без будь-якої думки про те, що вони ляжуть в основу колекції алкогольних напоїв". Василь Гаврищук розповів, що ще у дитинстві і юнацькому віці він колекціонував календарики та поштові марки, однак таке захоплення не переросло у щось більш серйозне. І лише згодом маленькі пляшечки з Болгарії стали початком великої колекції, а тепер і невід’ємним атрибутом інтер’єру кімнати. Так, у 1985 році пан Василь розпочав колекціонувати алкогольні мініатюри, що переросло у справжнє хобі. Далі була поїздка у тодішню ще Чехословаччину, де чоловік придбав лікер "Стара Чехословаччина", пляшечка з напоєм була у вигляді кінської голови. Саме цей експонат печеніжинець вважає найдорожчим у своїй колекції, оскільки такого аналогу по всій Україні більше ніде немає.

Власник оригінальної колекції знає напам’ять усі пляшечки з алкоголем, їхню історію, рік випуску, марку, звідки привезена. До речі, про географію експонатів. Печенізький колекціонер веде спеціальний каталог, в якому записує, у якому куточку світу придбано ту чи іншу пляшечку. При підрахунках виявилося, що алкогольні мініатюри "зібралися" на поличці алкомінімаліста майже з тридцяти країн світу: Росії, Чехії, Німеччини, Франції, Шотландії, Угорщини, США, Бразилії, Іспанії, Португалії, Ірландії, Мексики, Угорщини, Молдови, Грузії, Туреччини, Китаю та інших. Найбільше екземплярів - з Іспанії.

Василь Гаврищук наголосив на тому, що колекціонування міні-версій алкогольних напоїв - це не просто хобі. У алкомінімалістиці існують і певні правила. Предметом колекціонування є мініатюрні пляшечки ємністю не більше 50 мілілітрів, хоча у його колекції є і кілька зразків, ємністю 70 мілілітрів. Також колекція повинна відповідати усім передбаченим вимогам. Головною з них є те, що пляшечка повинна бути не розкоркованою і містити оригінальний напій, вказаний на етикетці. З часом деякі напої з колекції чоловіка випарувались і пляшечки тепер порожні, однак пан Василь застеріг: "Навіть якщо з роками рівень у пляшечці не вдається зберегти - ні в якому разі доливати не можна, інакше екземпляр втрачає колекційну цінність. Тільки такий має почесне право зайняти своє місце на полиці".

Усі алкомінімалісти та й Василь Гаврищук зокрема найбільше цінують у своїй колекції міні-набори французьких коньяків лімітованої серії, які випускалися лише для колекціонерів та як сувеніри. Таких у світі не багато, але майже два десятки їх знайшли своє місце і на полиці печеніжинця. Як і кожен колекціонер пан Василь мріє і про нові експонати. Він ще хоче придбати французький коньяк "LARSEN", пляшечка якого має форму корабля, а також пляшечку коньяку "Meukov" у вигляді пантери з діамантом.

Василь Гаврищук зазначив, що алкомінімалістика, як вид колекціонування, - хобі не з дешевих. Інколи деякі екземпляри сягають у вартості кількасотень доларів і євро. Однак навіть космічні ціни не стоять на шляху колекціонера, аби тільки ще один цікавий та оригінальний експонат з’явився на його полиці. Алкомінімалісти час від часу збираються на різних зустрічах, які відбуваються у Києві та Львові. Там вони діляться своїм досвідом та обмінюються міні-пляшечками з алкоголем.

Колекцію алкогогольних напоїв печеніжинця Василя Гаврищука по праву можна назвати гордістю Коломийщини та Прикарпаття. За довгих двадцять вісім років чоловікові вдалося зламати суспільний стереотип про те, що оковиту можна зберігати лише для застіль. Та й, як зізнався наприкінці пан Василь, йому ніколи і на думку не спадало відкоркувати якусь пляшечку і спробувати напій. Для нього вони щось більше, аніж просто пляшечки з алкоголем, для нього вони - джерело естетичної насолоди.

Автор: Оля ПОЛЮК, тижневик "Коломийська правда"