друкувати


Аварії не пов'язані з розмовами по мобільному телефону

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-15 12:30:09

Група дослідників з Університету Карнегі Меллон (США) і Лондонської школи економіки (Велика Британія) проаналізувала більше 8 млн дорожніх аварій у восьми штатах США.

Вони розглядали катастрофи, що відбулись в період до і після дев'яти вечора протягом трьох років (2002-2005 рр.). При цьому відправка СМС-повідомлень і використання мобільного інтернету не враховувалися.

Цей відрізок часу був обраний тому, що в цей період багато американських операторів мобільного зв'язку пропонували безкоштовні дзвінки.

Професор Саурабх Бхаргава з ВНЗ США і його британський колега Вікрам Патанія встановили, що не дивлячись на збільшення числа дзвінків по мобільних телефонах після дев'яти вечори, число аварій на дорогах не збільшилося.

Вікрам Патанія зізнався, що був "украй здивований" результатами дослідження: "Спочатку ми подумали, що у нас були неточні дані. Ми знову все перевірили ще раз, але дійсно - нічого не змінилося".

"Ми точно знаємо, що число дзвінків істотно зросло, але це ніяк не вплинуло на кількість аварій на дорогах", – відзначає експерт.

Учений, проте, відзначив, що опубліковані в журналі American Economic Journal результати дослідження мають ряд обмовок.

"Ми розглядали лише дзвінки, а не використання мобільного телефону і відправку СМС-повідомлень. І можливо, ситуація на дорогах після дев'яти годин вечора була настільки спокійною, що розмови по мобільному у будь-якому випадку не становили б потенційної небезпеки".

На його думку, необхідно окремо розглянути ситуації, коли водії користувалися смартфонами, а також провести диференціацію по різних категоріях водіїв.

"Можливо, картина буде іншою, якщо мова піде про водіїв-початківців", - відзначає дослідник.

Джерело: Освітній портал