друкувати


Вузи зараховують абітурієнтів з нижчими балами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-13 04:30:04

Фактично неврегульованим залишається процес зарахування абітурієнтів після 10 серпня, коли рекомендовані у третьому етапі вступники не виконують умови для зарахування і місця державного замовлення у вищих навчальних закладах залишаються вільними.

Як діяти у випадку, коли у вищому навчальному закладі залишились вакантні місця держзамовлення, приймальні комісії вирішують самостійно.

У Громадянській мережі "ОПОРА", що здійснює громадський нагляд за ходом вступної кампанії 2013 року, зазначають, що навчальні заклади у такому випадку використовують декілька варіантів.

"У першому варіанті, працівники приймальних комісій телефонують до абітурієнтів, які не були рекомендовані у жодному з етапів вступної кампанії, та радять їм принести оригінали документів, щоб бути зарахованим на місця державного замовлення. При цьому, боячись отримати догану за невиконання державного замовлення, представники ВНЗ телефонують до значно більшої кількості вступників, аніж залишилося бюджетних місць", - зазначають у мережі.

Як наслідок - деякі абітурієнти забирають документи у виші, де були рекомендовані раніше, і подають їх у більш престижний для себе ВНЗ, інші також замінюють копії на оригінали, бо досі ніде не зараховані. Таким чином, кількість оригіналів документів у ВНЗ збільшується, навчальний заклад виконує план державного замовлення, однак абітурієнти з меншими балами залишаються рекомендованими лише на контракт.

"Найбільше у цій ситуації постраждали ті, хто відмовився від бюджетних місць в одному виші, однак не був зарахований в іншому, - зазначають у "ОПОРІ". - Найбільше скарг від вступників надходить на столичні ВНЗ, які мали великий обсяг державного замовлення, однак через штучно "роздуті" рейтингові списки не добрали абітурієнтів у трьох етапах зарахування".

Як зазначають фахівці Громадянської мережі, за іншим сценарієм, працівники приймальних комісій повідомляють про вакантні місця державного замовлення лише "потрібним" абітурієнтам, оскільки, не володіючи інформацією про так званий "конкурс оригіналів", коли абітурієнт у третю хвилю може бути зарахований на бюджетне місце на підставі поданих оригіналів документів, батьки поспішають укладати контракти та здійснювати оплату за навчання, бо самостійний аналіз рейтингових списків показує, що шансів навчатися за державним замовленням немає.

"Окремі абітурієнти знали про таку можливість та намагалися замінити копії документів на оригінали, однак, якщо приймальній комісії такий вступник був "невигідний", - від нього просто відмовлялися прийняти документи", - наголошують у "ОПОРІ".

Фахівці громадянської мережі також зазначають, що "деякі вищі навчальні заклади вдавалися до обману: повідомляли абітурієнтів про те, що 10 серпня до обіду приймають документи тільки від рекомендованих до зарахування, а після обіду - від решти. Дехто оприлюднював оголошення, що приймальна комісія працює 10 серпня лише до 11-13 години".

"Як наслідок - на гарячу лінію Громадянської мережі "ОПОРА" надходили сотні дзвінків від абітурієнтів, які скаржились, що у списках зарахованих, які 11 серпня були розміщені на сайтах ВНЗ, знаходяться особи з меншими конкурсними балами, а тому розцінюють таку ситуацію, як порушення їхніх прав. Хоча фактично виші не порушили Умов прийому, адже підставою для зарахування є виконання усіх вимог абітурієнтом - подання ним оригіналів документів", - підкреслили у громадській організації.

Джерело: Osvita.ua