друкувати


Як створена державою "прокладка" буде більше заробляти на студентах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-12 02:30:15

З червня створене Міністерством освіти державне підприємство "Інфоресурс" підняло вишам плату за підключення до своєї Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Цю базу, як і підприємство, створили при нинішньому міністрі освіти Дмитрові Табачнику з обіцянкою повернути державі справу видачі дипломів. Цю справу ще в 90-их приватизував на свою фірму тодішній міністр Михайло Згуровський.

Ми спробували з’ясувати - а кому підуть нові гроші?

За що платитимуть

База існує, щоб обліковувати всіх студентів та викладачів. Туди мають вносити дані, хто вступив у виші, хто перевівся і хто закінчив. При цьому інформацію мають додавати самі працівники вишів. За це ж із вишів ще й гроші беруть. Шість разів. За шість різних послуг - від підключення до щоквартальної плати за кожного студента. Чому навчальні заклади мають кожних три місяці оплачувати наявність у комп’ютерних програмах кожного рядка, ніхто їм не пояснював. Держпідприємство було утворене в 2011-ому наказом Дмитра Табачника. А потім міністр наказав вишам у нього "обслуговуватися".

З червня п’ять із шести "послуг" подорожчали. Ось нові розцінки:

Назва послуги

Вартість у 2012 році

Вартість у 2013 році

Разова послуга з організації доступу навчального закладу до Єдиної бази (1 робоче місце)

744

567

Підключення кожного додаткового робочого місця

477

537

Підключення навчального закладу до Єдиної бази за допомогою апаратно-програмного комплексу «ПТ Захист з’єднань-2. Проксі захисту»

-

2 670

Підключення кожного додаткового робочого місця для доступу навчального закладу до Єдиної бази за допомогою апаратно-програмного комплексу

-

180

Підключення системи (програмного засобу) навчального закладу через програмний інтерфейс доступу до Єдиної бази

9 297

9 578

Щоквартальна плата за кожного студента (слухача)

0,36

0,63

Ми запитали в "Інфоресурсу", чому підняли ціни і на що ці гроші витрачаються.

"Оскільки Державним бюджетом не передбачено кошти для фінансування заходів щодо організації та впровадження Єдиної бази, Адміністратор (розпорядник) надає навчальним закладам послуги з організації та підтримання доступу до Єдиної бази на договірній основі", - написав у відповідь директор "Інфоресурсу" Валерій Підліснюк.

Насправді жоден виш не може відмовитися від договору з "Інфоресурсом" - через той самий наказ Дмитра Табачника.

Скільки заробить "держпідприємство"

За даними голови парламентського комітету з освіти Лілії Гриневич, яка також перейнялася ситуацією, минулого року до ЄДЕБО було підключено 334 навчальні заклади.

За документами самого "Інфоресурсу", станом на травень у Єдиній базі було вже 1192 навчальні заклади. А з червня до ЄДЕБО почали підключати ще й професійно-технічні навчальні заклади.

Рахувати доходи держпідприємства нам також допомогла Гриневич. Вона з’ясувала: цього року у вишах і ПТУ навчається 2 593 400 осіб. І лише щоквартальна плата за кожного студента - без грошей на підключення і за робочі місця - становить 1 633 842 гривні. Множимо на 4 - і маємо річний заробіток. 6 535 368 гривень виші цього року сплатять лише за рядочки зі своїми студентами.

Скільки приносять інші п’ять послуг та як витрачаються ці всі кошті, у відповіді на запит "Інфоресурс" не вказав. Ми взялися телефонувати. Прес-служби в держпідприємстві немає. Відповідати не стали ні в канцелярії, ні в бухгалтерії. Врешті, на четвертий дзвінок у приймальню замдиректора з розвитку нам пообіцяли - чиновник передзвонить. І взяли контакти. Дзвінка досі не було.

Ми написали звернення до прокуратури - аби вони провели таку перевірку.

А у "Віснику державних закупівель" ми знайшли ще один важливий факт. Виявляється, видачею дипломів далі займається фірма Згуровського - "Науково-дослідний інститут прикладних інформаційних технологій". "Інфоресурс" лише укріпився в ролі посередника. Він купує дипломи у цього "НДІ ПІТ" і без жодних змін перепродає вишам. Згідно з Вісником, цього року держпідприємство нинішнього міністра купило у фірми колишнього 1 330 000 дипломів по 33,96 гривні за штуку. А вишам перепродало за 36,30 гривні. На цій операції "Інфоресурс" заробив 3 112 200 гривень.

Приватний "НДІ ПІТ" теж продовжує заробляти на видачі дипломів мільйони. На порталі Smida, де акціонерні підприємства розкривають свої доходи, останній звіт фірми Згуровського датується 2011-им. Тоді з 93 отриманих за дипломи мільйонів 44 мільйони лишилися у компанії. Тобто заробіток - майже половина від отриманих грошей платників податків.

Ймовірно, Вас не здивує, що в цій схемі заробити щось на студентах намагаються і адміністрації вишів.

"А це - на огірки"

У травні Міносвіти надіслало ректорам лист, у якому йшлося: вартість диплома, тобто самої пластикової картки і додатку до неї, не може обходитися студентам більше 36 гривень 30 копійок. Це та сама ціна, за якою "Інфоресурс" продає дипломи вишам.

Чи всі виконали цю норму? Ми провели опитування студентів-випускників з різних областей країни. Київські "гранди" - університет Шевченка, КПІ і НАУ - цю вказівку виконали.

А от приватний Київський міжнародний університет взяв зі своїх випускників по 70 гривень за диплом. Як це пояснили? Роботою, яку мають виконати методистки. На запитання про те, чи мало їм простої зарплатні, у приймальні віце-президента вишу просто знизали плечима.

За словами студентів, "порушники" є і у регіонах. Випускниця Одеського національного університету Наталя каже: "З мене взяли 86 гривень. А розписалась я за 36… Тобто 50 гривень пішли кудись не туди". Про схожу ситуацію розповідає і випускниця Харківського авіаційного університету Каріна: "У мене також була ціна 70 гривень". Дівчині ніхто нічого не пояснював - просто сказали заплатити.

Автор: Максим ОПАНАСЕНКО
Джерело: Галицький Кореспондент