друкувати


Чи легко вступити...перший клас?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-12 10:30:35

Серпень - спекотна пора не тільки для випускників шкіл, а й для тих, хто лише збирається ступити на стежину шкільних знань. Батьки майбутніх першокласників впевнені, що більшість коломийських шкіл порушують правила прийому дітей до 1 класу.

Коломиянка Степанія цього року відведе доньку Іринку перший раз у перший клас. Жінка зізнається, що хвилюється не менше, аніж "новоспечена" школярка, адже обирала школу для доньки досить ретельно. "Самі знаєте, як зараз важко обрати "правильну" школу. Потрібно звертати увагу не лише на якість освіти, а й на місце розташування, зручність добирання та комфортність для дитини", - скаржиться мати.

Кінцевим вибором стала загальноосвітня школа. Жінка зізнається, що спочатку хотіла, щоб її донька здобувала освіту у спеціалізованій школі. Але під впливом відгуків знайомих передумала. Мовляв, у "престижних" школах передбачені екзамени, де на дитину "тиснуть".

"Я думаю, що такого роду випробовування для маленьких діток - не найкраща ідея. Звісно, завдання не можна вважати дуже важкими, але як показує практика, дітки часто губляться перед комісією з кількох дорослих осіб, інколи соромляться, тому й забувають відповіді на елементарні запитання. Це, певного роду, стрес для дитини", - мовить пані Степанія.

Що має право школа вимагати від дитини, а що - ні, і як насправді відбуваються співбесіди у спеціалізованій школі - дізнавалися у заступника директора СШ №1 Івана Паньківа, який також є членом приймальної комісії.

Спершу варто зазначити, що СШ №1 користується наказом Міністерства освіти і науки України №389, який діє з 19.06.03 року, в якому затверджується "Інструкція про порядок конкурсного приймання дітей до гімназій, ліцеїв чи спеціалізованих шкіл". Відповідно до цього наказу, створюється комісія у складі заступника директора, практичного психолога та соціального педагога.

- Ми змушені проводити такого роду співбесіди, бо щорічно саме до Стефаникової школи надходить більше заяв, аніж, скажімо, прогнозується. За кожною школою повинні закріплюватися певні вулиці мікрорайону, але ми приймаємо заявки з усіх місць, враховуючи те, що школа спеціалізована, з поглибленим вивченням англійської мови. Співбесіди з дітьми тривають 15-20 хвилин. На тестуванні повинні бути присутні батьки дитини, або особи, що їх заміщують. Оскільки ми набираємо 4 класи, згідно з плановою мережею, затвердженою правлінням освіти, то станом на 2013 рік зі 133 поданих заяв отримали сертифікат про зарахування в 1 клас СШ№1 132 дітей. Батькам двох дітей рекомендовано подавати документи в інші школи. Тож не варто так хвилюватися, - заспокоює пан Іван, - адже це не екзамен для дитини, чи вміє вона читати, писати, рахувати. Це, насамперед, перевірка психологічної готовності до навчання в школі".

За такою ж схемою проводять співбесіди в усіх спеціалізованих школах. В Коломиї до таких навчальних закладів належать ще школа №1 та №5 та гімназія ім. М. Грушевського. Тобто зараховувати до гімназії можуть також за результатами проведення відбору. Щодо природничо-математичного ліцею, співбесіди там не повинні проводитися, бо початкові класи не мають природничо-математичного нахилу. Допускається лише звичайна бесіда з дітьми.

- Навчальний заклад не має права визначати рівень підготовки дитини до школи, відповідність її знань програмі першого класу тощо. Це можуть бути лише спеціальні діагностичні завдання для перевірки загального розвитку дитини. Має бути співбесіда, спрямована на визначення здатності дитини засвоювати шкільний матеріал та готовності дитини відвідувати школу, - розповідає М. Грицан.

Траплялися випадки, де навіть загальноосвітні заклади вимагали від дитини, скажімо, більшого, ніж передбачено у Міносвіті. І якщо школу не задовольняли знання дитини, то часто такий заклад посилався на відсутність вільних місць. Але це не є правомірно, оскільки кількість класів формується залежно від кількості поданих раніше заяв.

Якщо ви стали свідком чи "жертвою" незаконних дій щодо прийому першокласників до школи, потрібно звернутися до районного відділу освіти чи до Головного управління освіти. Якщо питання не розв’язуватиметься, тоді, звичайно, підключатимуться Міністерство освіти чи Державна інспекція навчальних закладів.

"Якщо певна школа є звичайним загальноосвітнім закладом і розміщена у вашому мікрорайоні, то в жодному разі вона не має права проводити тестування дітей або відмовити у прийомі до 1 класу вашої дитини", - запевняє М. Грицан.

"ДК" також звернулися за консультацією до практичного психолога та соціального педагога.

Психолог СШ №1 Марія Василівна запевняє батьків майбутніх першачків, що насправді, так звані, співбесіди, відбуваються в ігровій формі. І випадки, коли б дитина не змогла нічого відповісти, їй не зустрічались.

"Насамперед ми знайомимося з дитиною, розпитуємо, з ким вона прийшла до нас, де вона живе, що полюбляє, - розповідає психолог. - Таким чином входимо у довіру дитини, вона розслабляється і не боїться "страшних дорослих людей за круглим столом". Згодом пропонуємо дитині погратися у школу. Оскільки наш навчальний заклад є спеціалізованим з англійської мови, тож намагаємося щороку експериментувати, вигадувати нові ігри для дітей. Цьогоріч практикуємо нову діагностику, так званий тест фонематичного слуху. Повторюємо ряд слів, наприклад, "ситий, ситий, ситий, шитий, ситий, ситий…" Дитина повинна почути зайве слово і виправити помилку.

Соціальний педагог Ірина Ігорівна додає, що під час співбесіди батьки хвилюються ще більше, ніж їхні чада. Таке хвилювання безсумнівно передається й дитині. "Радимо заспокоїтися насамперед батькам і не вірити чуткам, що в спеціалізованих школах дітей "мучать", - зазначає педагог. - Якщо у дитини є здібність, скажімо, до іноземної мови, то її завжди будуть цікавити шкільні завдання, а навчання даватиметься легко».

"ДК" оприлюднює батькам майбутніх першокласників розроблену програму дослідження СШ №1, яка містить:

1.Тест Керна-Єрасека;

2.Визначення рівня короткочасної пам’яті та логічного мислення (методика С.Коробко, Л. Кондратенка);

3.Тест фонематичного слуху;

4.Визначення рівня розвитку аналітико-синтетичних умінь (тести Керна-Єрасека та Д. Векслера).

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"