друкувати


Про закордонний паспорт із власного досвіду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-09 11:30:55

Отож якщо ви задумали отримати цей документ і при цьому не витрачати зайвих грошей, то найперше подбайте про довідку про несудимість. Наразі це обов’язково. Її можна отримати в інформаційному центрі УМВС в Івано-Франківській області, який розташований на вул. Євгена Коновальця, 42-б (третій поверх, каб. № 64). Тут приймають щоденно, крім, звісно, вихідних та четверга, з 10.00 до 11.00 та з 16.00 до 17.00. При собі треба мати паспорт і ручку. Довідку отримаєте через три тижні з моменту подання заявки, а термін її дії 90 днів.

Другим кроком є безпосередньо оформлення документів на отримання закордонного паспорта в управлінні Державної міграційної служби (ДМС) в області, адресу якого можете знайти на сайті if.dmsu.gov.ua. Зрештою, якщо ви знаєте івано-Франківськ, то ця установа розташована на вул. Богдана Лепкого в одному будинку з управлінням боротьби з організованою злочинністю УМВС в області. Тільки вам треба зайти з правого боку будівлі. і там також побачите два входи. Біля одного, як правило, є чимало людей. Це вхід до державного підприємства "Документ". Та коли маєте всі необхідні "папери", можете сміливо заходити поруч, де і є вхід до управління ДМС. Отож що з собою потрібно мати: уже згадувану довідку про несудимість, а ще - паспорт громадянина України, ідентифікаційний код і для хлопців віком від 18 до 25 років військовий квиток або довідку з військкомату. Тут хочемо зробити невеличкий відступ. Річ у тім, що через оту довідку з військкомату чимало хлопців, котрі опановують вищу освіту, опиняються в скрутному становищі. Бо нині відстрочка від призову надається лише на час навчання, який становить для бакалавра чотири роки, а під час вступу на п’ятий курс (магістра або спеціаліста) вже не діє. Виникає курйозна ситуація, особливо коли молода людина хоче продовжити здобуття вищої освіти за кордоном. Бо умови для вступу передбачають наявність закордонного паспорта. Хто не подбав про це ще до отримання диплома бакалавра, мусить звертатися до військкомату. Як правило, результатом цієї зустрічі є беззмістовна розмова з працівниками установи. Щоб уникнути багатьох проблем, краще виробити паспорт під час навчання.

Ще такий нюанс: при собі (для економії часу) варто мати копії всіх документів. Зазначимо, що жителі івано-Франківська можуть здати свої документи у вівторок, середу і п’ятницю з 10.00 до 13.00 та з 14.00 до 16.00, у суботу - з 10.00 до 13.00. Водночас для жителів інших населених пунктів області прийомними днями є понеділок, вівторок, середа і п’ятниця.

Отож заходите в приміщення управління Державної міграційної служби і піднімаєтесь на третій поверх. Вам потрібен кабінет 306. Зазвичай перед ним є черга, але ви кажете, що йдете за "платіжкою", тож вас пропускають. У кабінеті показуєте довідку про несудимість і на ній олівцем вам пишуть, скільки і за що треба сплатити, зокрема: 170 гривень держмита, 87,5 грн. - послуги безпосередньо Державної міграційної служби і ще 120 грн. (донедавна було 85) - вартість бланка. З цим спускаєтеся на перший поверх і в одному з відділень банку здійснюєте оплату. Будьте готові, що доведеться заплатити ще й банкові за послуги. Комісія становить 21 грн.

Далі знову піднімаєтеся до 306-го кабінету, але тепер уже займаєте чергу, бо йдеться про фотографування на паспорт. Сфотографуватися, до речі, можна і на п’ятому поверсі, але там також є черги. Ось і все. Здали документи і чекаєте на паспорт. Приблизно місяць. і ще один нюанс - страховка, яку переважно вказують у вартості паспорта, абсолютно не обов’язкова, тож оплачувати її немає потреби. Таким чином закордонний паспорт вам обійдеться приблизно у 400 грн.

За коментарем ми звернулися до першого заступника начальника управління Державної міграційної служби в івано-Франківській області Андрія Якуб’яка.

- Зауважу, що такі розцінки діють за умови, якщо ви вперше отримуєте закордонний паспорт і у звичайний термін. Бо коли говоримо про його заміну замість втраченого, отримання ще одного паспорта, що дозволено законом, чи якщо йдеться про терміновий графік, тарифи більші майже вдвоє, - каже Андрій Петрович. - Це не наші забаганки. Розцінки встановлюють на рівні Кабінету Міністрів України. Скажімо, вартість бланка свого часу становила 120 гривень. Потім її зменшили до 85 гривень, а недавно знову повернули стару ціну.

Хочу зауважити, що ми нікого не примушуємо оформляти закордонні паспорти через державне підприємство "Документ". Просто людина, котра звернулася туди, має менше клопотів і економить час. Хоча, справді, в такому разі паспорт їй обійдеться дещо дорожче.

- У зв’язку з тим, що друкування паспортів перейшло від однієї фірми до іншої, то чи не виникло проблем із бланками?

- На жаль, так. Поки що відтерміновано питання з біометричними паспортами, тож видаємо звичайного зразка. Щоправда, їх також не вистачає. На сьогодні у нас немає заборгованості щодо паспортів, які було замовлено за терміновим графіком. А от людям, котрі мають намір отримати їх у звичному режимі, наразі доводиться чекати. Але, сподіваюся, ось-ось цю заборгованість буде ліквідовано.

Літо - одна з тих пір року, коли виникає черговий ажіотаж з отриманням закордонного паспорту. Усі кудись їдуть. А є ажіотаж, є й різні домисли з цього приводу, побоювання, пошуки якихось зв’язків, обхідних ходів тощо. Знайомий автора цих рядків вирішив пройти процедуру з отриманням закордонного паспорта без усяких там "блатів" і тепер ділиться своїм досвідом.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА