друкувати


Коломия вас серцем зігріє

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-08 02:30:44

Мешканці писанкового міста Коломиї завжди щиро і привітно зустрічають гостей з різних куточків світу. Коломию знають далеко за межами України, як великий культурно-мистецький і духовний центр.

Культурною спадщиною Коломиї є Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Йосафата Кобринського. Саме до нього ми хочемо запросити вас, дорогі читачі, щоб ви серцем доторкнулися до предвічних джерел народної творчості, до краси українського мистецтва. Відвідувачі музею мають змогу відчути та побачити, як живуть гуцули та покутяни, помилуватися унікальними творами сучасних народних майстрів і заглибитись у велику мудрість талановитих предків. У залах музею зберігаються експонати від часів трипільської культури аж до наших днів.

Якось по-особливому, привітно й затишно ви відчуєте себе у справжній гуцульській хаті, де у неповторній красі, серед дерева і чарівної вишивки є щось таємниче, глибоко духовне. Тут і колиска немовляти, і старовинна гуцульська піч, свята ікона… Здається, що через віки, століття, до нас долинає мамина колискова, бабусина молитва, родинна любов, голос наших предків. Саме вони вміли у простому відтворити щось прекрасне. Так і хочеться руками торкнутися до гуцульського глечика, уявити себе на карпатській полонині і напитися з цього глечика теплого молока.

В музеї ви відкриєте для себе барвисту гаму чарівних кольорів Карпат, які сяють у гуцульському одязі, у вишиванках, прикрасах з кольорових і дорогоцінних металів. Тут зачаровують серце чудові килими, ліжники, вишиті рушники, дивовижні писанки, цінні колекції картин та ікон, вироби з дерева, кераміки, шкіри, овечої вовни, скла… Щедрість української землі переливається на гуцульських кептариках, кожухах, на весільному вбранні молодих. Кожний експонат унікальний, справжній витвір народного мистецтва. Здається, що церковця з дерева та ікони, зроблені не людськими руками, а ніжністю душі та любов’ю серця. Бо цю красу неможливо описати, її потрібно бачити.

З душевною теплотою розповідає про музей його Генеральний директор Ярослава Ткачук, яка є членом Національної Спілки народних майстрів України, заслуженим працівником культури України. Пані Ярослава разом зі своїми працівниками дбає, щоб музейні збірки поповнювались кращими зразками творів образотворчого мистецтва. Тут постійно відбуваються виставки сучасних народних майстрів, зустрічі з творчою інтелігенцією України, проводяться виховні заходи для дітей та молоді, концерти, літературні вечори. Недавно Ярославу Ткачук нагороджено Почесною Грамотою Міністерства культури України.

Щороку музей відвідує тисячі туристів з усього світу. Вони приємно вражені тим, що в Коломиї так шанобливо зберігають та примножують українську культуру. Тільки за останній час цей культурний храм відвідали поважні гості з Америки, Канади, делегації з Македонії, Хорватії, Угорщини та інших країн. Музей приймав високих гостей з Європарламенту.

Працівники славного музею з Коломиї представляють українську культуру в інших країнах світу. Наприклад, у Польщі, презентували колекцію гуцульського одягу. А ось в Німеччині побували з унікальною виставкою "Великодня писанка з України".

В музеї є велика бібліотека. Її унікальну колекцію недавно поповнили рідкісні книжки від Юрія Наконечного з Філадельфії. Перебуваючи з дружиною Вірою у Коломиї, вони відвідали з безцінними подарунками музей. Гості сказали, що українські книжки в їхній хаті є виявом культури та пошани до рідного слова.

Також недавно Національний музей у Коломиї відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Тефт разом із дружиною. Гості були захоплені дивовижною красою українського мистецтва, чудовими експозиціями прекрасного музею, який став золотою скарбницею Коломиї.

Завітайте і ви до цього чудового міста, відкрийте своє серце для душевного родинного тепла, насолодіться мистецьким багатством, радістю від людей та добром від Бога.

Автор: Михайло МИХАЙЛИНИН