друкувати


Школи Коломийщини готуються до навчального року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-08 10:30:59

Про те, як іде підготовка шкіл до нового навчального року та роботи в осінньо-зимовий період, наш журналіст розмовляє з заступником голови Коломийської райдержадміністрації Любою МИХАЙЛИШИН.

- Розкажіть, будь ласка, для початку, яка буде мережа навчально-виховних закладів у новому навчальному році?

- Нашими пріоритетами в роботі є нові соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича "Діти - майбутнє України", його Програма економічних реформ "Україна для людей".

- Мережа повністю відповідатиме потребам населення району: загальноосвітніх шкіл - 59, в них учнів - 11 042. Дошкільних закладів на сьогодні є 34, у них виховується 2009 дітей. Крім того, при школах району працюватиме 20 підготовчих груп для п’ятиліток, буде охоплено 400 дітей. У новому навчальному році мережа дошкільних навчальних закладів зросте. Ведуться будівельні та організаційні роботи з відкриття садочків у Молодятині, Великому Ключеві, Королівці, Шепарівцях, Джуркові, Сопові та Лісному Хлібичині.

- Як буде налагоджене харчування дітей?

- У районі функціонуватимуть 49 шкільних їдалень, які відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, обладнані технологічним обладнанням, забезпечені протічною гарячою і холодною водою. У всіх школах учні будуть забезпечені гарячим харчуванням. За державні кошти харчуватимуться учні 1-4 класів, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, учні з малозабезпечених сімей. Середня вартість харчування учнів - 6,25 грн, а для дітей пільгових категорій - 7,25 грн.

- Як буде здійснюватися підвіз учнів та педагогічних працівників?

- Десятьма шкільними автобусами, також автобусами ВАТ "АТП Коломия" та підприємцями-перевізниками, з якими буде укладено договори. Щойно ми отримали два нові автобуси для Торговицької та Джурківської шкіл.

- Що можете сказати про комп’ютеризацію шкіл?

- Усі школи І-ІІІ та І-ІІ ступенів забезпечені навчальними комп’ютерними комплексами. На стадії завершення комп’ютеризація шкіл І ступенів та дошкільних навчальних закладів.

- Як виконується програма "Теплий туалет"?

- Передбачено влаштувати теплі санвузли в 12 навчальних закладах району. Зокрема, Жукотинська сільська рада виграла під ці роботи ґрант, тож управління освіти тут співфінансує 25 тис грн. Там, де вони споруджуються методом народної будови, влада району виконала свої зобов’язання: гроші проплачено, матеріали закуплено. На колегії райдержадміністрації остаточно визначилися, до якого терміну кожна школа зможе впоратися з роботами - 1 вересня -1 жовтня, і яка допомога ще потрібна. Усе це взято на контроль. Таким чином практично у всіх школах району будуть теплі туалети.

- А як загалом з ремонтом у школах, що ще залишилося зробити?

- Виконаний великий обсяг робіт як поточного, так і капітального ремонтів. Залишається виконати ремонти підлоги у Підгайчиківській, Отинійській, Джурківській, Грабицькій, Молодилівській ЗОШ та Замулинецькому НВК. До початку навчального року готовність кожного навчального закладу буде перевірятися спеціально створеною комісією за участю представників влади району. Об’їзди розпочнуться з 13 серпня.

Переконаний, спільними зусиллями місцевих органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування, місцевих громад, органів управління освітою, колективів навчальних закладів ми зможемо виконати всі необхідні заходи, щоб першого вересня успішно розпочати новий навчальний рік.

Автор: Вікторія КОХАН, газета "Вільний Голос"