друкувати


Абітурієнтів обманом переконують поступати на контракт і вимагають хабарі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-07 01:30:26

Вступна кампанія добігає кінця. Вже 11 серпня вузи повинні опублікувати накази про зарахування студентів на бюджетну форму навчання, пише Сегодня. Цього року вони борються за студентів особливо люто. Особливо - за контрактників.

"Студентам дзвонять і кажуть:" ви рекомендовані для зарахування". Вони приносять оригінали документів. Але вуз тягне з наказом про зарахування, чекаючи кінця кампанії. А потім виявляється, що студент на бюджет не пройшов, і йому пропонують вчитися на контракті. А нести документи до іншого ВНЗ - вже пізно. Деяким вже після першої хвилі говорили, що на бюджеті місць немає, і пропонували вступити на контракт"- розповіла нам юрист Громадянської мережі "ОПОРА" Наталія Радиш.

Нікуди не поділися в цьому році і побори в вузах. Найяскравіший випадок - історія з ректором Податкової академії Петром Мельником, якого заарештували при отриманні хабара за вступ. А прокуратура Луганська почала перевірку в одному з вузів міста через те, що там вимагали у кожного студента сплатити "благодійний внесок" у розмірі 1500 грн.

"Зараз скарги, що вимагають платити "внески" надійшли з одного Кримського вузу, а також з Вінниці та Києва" - говорить координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних.

У Міносвіти визнають, що проблема є. "Ми написали лист керівникам вузів і попередили, що за хід вступної кампанії вони несуть особисту відповідальність. Крім того, всі накази про зарахування будуть перевірені в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (звірять бали, - Авт.)" - Говорить заступник директора Департаменту вищої освіти Міносвіти Микола Фоменко.